V i skall få följa med Hans Björsson på en kort tur till danska Lousiana.
Vi står på kullen vid konstmuséets café och ser ut över det blåsigs sundet, Lousiana är och förblir en pärla bland Nordens konstmuséer, byggt i absolut harmoni med naturen. .Få har väl ett vackrare läge!
Jag har alltid haft en särskild kärlek för Öresundsmiljön. Det är något speciellt med ljuset här och jag glömmer aldrig att titta på båttrafiken.
Konsten på Lousiana kom jag tidigt i kontakt med. Som barn förundrades jag över Giacomettis långsmala djurskulpturer som såg ut att promenera i väg över Lousianas gräsmattor och fascinerades av Ager Jons eruptiva måleri.
Vi som bor i Göteborg och vill se stora konstutställningar hamnar lite i kläm, antingen får vi åka upp till Stockholmsregionen ellet ner till Öresund. Just nu visas på Lousiana en väldig utställning på temat havet. Bara det faktum att vi känner mer till månens yta än vad som döljer sig i de stora oceanernas djup är ju värt ett besök Personliga favoriter blev några svartvita franska filmer
från från 1920-talet som dokumenterade bläckfiskar och sjöhästar. Forskningen har visat bläckfiskar som intelligenta djur, och efter. att ha sett fiskare slå jhjäl dem på en brygga i Grekland har jag ingen större lust att äta bläckfisk.
Sjöhästarna kunde mycket väl kunna höra till sagans värld mench ungarna har de i en är i högsta grad verkliga. Men i deras värld är det hanarna som bär på äggen och i en ficka på magen bär de ungarna. Sjöjungfruarna är däremot sagoväsen. Vi får följa deras historia från antiken till H C Andersen och Disney. Andra höjdpunkter är antika marmorfigurer uppfiskad e ur havet. De ger en märklig känsla av förgänglighet och skönhet. Partier som legat helt nedbäddade i sanden är helt intakta, de som utsatts för havet är anfrätta. Det är som att kropparna genomgått en metamorfos, som i klassiska fantasyfilmer.
Efter att ha gått igenom en hel utställning brukar man bli hungrig. Och här ett tips till besökare som inte vill trängas i Lousianas restaurang: Gå över till det närliggande värdshuset.
Rödspåtta med remoulade, är en av de danska specialiteter som brukar finnas på menyn.
Underlag: En reseberättelse av Hans Björsson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar