fredag 23 september 2016

SURSTRÖMMING


Surströmming är en strömming som konserverats genom jäsning, så kallad fermentering.

KONSERVERINGSMETODEN
Jäsning av livsmedel är en urgammal konserveringsmetod.
I Sverige blev metoden vanlig under 1500-talet, då saltbrist rådde i landet. Orsaken till
denna sammanhängde med Gustav Vasas tvist med Hansan, som hade monopol på all
salthandel i vår del av världen. Man saltade då in strömmingen med mindre salt än vanligt.
Det är möjligt att man på så sätt i Sverige upptäckte konserveringseffekten av jäsning.
Fet fisk som lax, karp röding, haj med flera fisksorter har länge konserverats genom
jäsning i många länder.

EU-REGLER
På grund av att surströmmingen i dag innehåller högre halter av dioxiner och PCB än
de tillåtna värdena inom EU har Sverige haft undantag från dessa regler under flera år,
först tillfälligt undantag 2002 till 2011 och sedan ett permanent undantag från 1 januari
2012 för sill/strömming fiskad i Östersjön.

PRODUKTION
Surströmmingstillverkningen har sitt centrum på Höga kusten, men den tas fram längs
hela Norrlandskusten, från Hästskär i norra Uppland till Kalix i norr.
Oftast sköts hanteringen av små familjeföretag. Den säljs dock och konsumeras i hela
landet.

KONSUMTION
Surströmmingen luktar mycket kraftigt och
smaken är salt.
Ett sätt att äta surströmmingen är i en så kallad
klämma. Den görs av två lika stora bitar av hårt
tunnbröd, grundligt smörade. Emellan lägger
man rensade surströmmingsbitar och på dessa
kokt, skalad och skuren mandelpotatis och på
detta hackad lök, gul och eller röd efter smak.
Messmör, gräddfil och dill kan också förekomma.
Klämman hålls med händerna och äts som en
vanlig smörgås. Om man föredrar mjukt tunn-
bröd kan ingredienserna rullas in i en ganska
stor skiva, som också bör smöras. En sådan rulle kallas stut. Vanliga drycker är öl och
 snaps men även svagdricka eller mjölk kan förekomma.

VAD SÄGER AMERIKANARNA OM DENNA MAT
I den amerikanska sajten Buzzfeed kan man till
exempel läsa:
- Det luktar som en blandning mellan bajsblöjor,
sopor och ett publikt badrum där någon slängt in
en massa hundmat.
- Den värsta lukt jag någonsin känt.
- Jag kan inte ens titta på det.

Men i Sverige har vi ätit surströmming i över 500 år
och det tänker vi fortsätta med. Ett friskare folk än det
svenska torde vara svårt att hitta, om nu detta kan ha något
samband med surströmmingsätandet?

Underlag: "Allt om mat"  och Sherwoodskogens provkök





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar