tisdag 7 november 2017

PEPPARKAKOR


Redan någon vecka in i november hittar man lussekatter och julpepparkakor i affärerna.
Hur kommer det sig att kakorna kallas pepparkakor. Finns det peppar i dom?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Man kan ju fråga sig om man hade peppar i pepparkakorna förr i tiden? Finns det ett verkligt
skäl till det för en nutidsmänniska så besynnerliga namnet på kakan?
Pepparkakan har en lång historia, inledningsvis främst länkad till Tyskland. I Nurnberg, Basel
och Aachen tillverkades redan på 1500-talet pepparkakor för export, något som gör det fullt
möjligt att forska om dess ingredienser före den moderna julpepparkakans tid. Och då finner
vi peppar! Orsaken var den fascination för
exotiska kryddor som fanns hos de välbeställda
skikten i Europa under medeltiden och som
höll i sig tills vågen av billigt socker från Väst-
indien sköljde över Europa på1700-talet och
slog ut många av de gamla kryddstinna recepten.
Peppar var en av de mest lättillgängliga av de
exotiska kryddorna, och det var en allmän upp-
fattning att kryddan hade välgörande medicinska
egenskaper (därav uttrycket att man blir snäll av
pepparkakor). Eftersom detta var innan socker blev
allenarådande som sötningsmedel använde man gärna honung i kakorna, samt en och annan
ytterligare krydda. Variationen var stor, men som regel hade ingefära en stark ställning.
Som exempel på en pepparkaka med peppar kan vi
betrakta ett recept från Cajsa Wargs berömda kok-
bok från 1700-talet. Pepparkakan kan tillagas i
en sockerkaksform.

drygt 3 dl honung
drygt 11/2 dl socker(Farin eller råsocker)
10 äggulor
5 äggvitor
drygt 3 dl vetemjöl
mald ingefära "efter behag" ca 11/2 tsk
pomeransskal "efter behag" ca 100 g 
peppar "efter behag" ca 2  krm

Koka upp honungen i en  kastrull. Skumma av slaggen. Låt den svalna. Blanda i socker.
Vispa ägget luftigt och blanda lite i sänder med
 honungsröran.Tillsätt ingefära, pomeransskal
(kan bytas mot syltade apelsinskal om man inte
hittar pomerans) och nymald svartpeppar. Rör
slutligen i vetemjölet . Häll allt i en väl smord
och bröad form. Grädda i 175 grader i cirka
75 minuter.

Underlag: Erhållet från Dick Harrison, jourhavande
                 historiker och från Sherwoodskogens
                 provkök








                                     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar