söndag 8 mars 2020

EKOMATEN ÄR EJ KLIMATVÄNLIG


Ekologisk mat är sämre för klimatet, det visar en internationell studie från bland
annat Chalmers.
" Ekomaten är i dag en nischprodukt för en välmenande men självgod liten klick av
svenskar och andra i den globala överklassen", säger Stefan Wirsenius, docent i miljö-
vetenskap.

Grundproblemet är att den ekologiska odlingen ger så mycket sämre avkastning, berättar
Chalmersforskarna. Stefan Wirsenius fortsätter: "Och det beror främst på att konstgödsel
inte tillåts i ekologisk odling. Följden blir att man behöver använda mycket mera mark för
att få fram samma mängd grödor som vid konventionell odling och då ökar koldioxid-
utsläppen."


Att skördarna vid ekologisk odling är lägre 
leder även till indirekta koldioxidutsläpp från
avskogningen. Det blir helt enkelt mindre
skog i världen som kan fungera som kol-
sänkor och fånga upp koldioxiden, förklarar
docenten.
Tar man hänsyn till denna så  kallade "kol-
dioxidkostnad" som ekologisk odling medför
när större ytor måste brukas så är klimatav-
trycket ungefär 50% större för ekologiska
ärtor odlade i  Sverige, jämfört med "vanliga"
ärtor. Och ekologiskt vete ger enligt studien 70% högre koldioxidutsläpp än konventionellt
vete.

FLER FÅGLAR OCH BLOMMOR
Ekologiska mejeri-och köttprodukter leder enligt 
samma princip till högre klimatavtryck, för där
används ekologiskt odlat foder.

Koldioxidutsläpp är ju bara ett sätt av många
att mäta miljöpåverkan. Kritiker av mätmeto-
den påpekar att den till exempel inte tar hän-
syn till biologisk mångfald?

Ja, på den enskilda åkern där man odlar ekologiskt kan det finnas fler fåglar, insekter
och blommor om man inte använder annat än biologiska bekämningsmedel. Men jämför
med det biologiska mångfald som man har i våtmarker, naturskog och regnskog som
måste tas i bruk för att skapa nya åkrar om alla skall äta ekologiskt.

Det är också stor skillnad på olika konventionella jordbruk. Det svenska jordbruket hör
till världens mest klimateffektiva, resonerar Wirsenius.

Men vi har ju så gott om skog i Sverige. Spelar det verkligen någon roll om vi väljer
mer ekologiskt och odlar upp mer mark?

Jo, svarar Wirsenius, klimatproblemen är globala och vad vi gör här i Sverige påverkar
i högsta grad hela planeten. Använder vi ytan till att odla ineffektivt blir det dels större
utsläpp direkt och dels går världen miste om skog som kunde ha bundit koldioxid.
Och ju mer ekologiskt vi odlar, desto mindre spannmål kan vi exportera till resten av
världen.

Underlag: Studien från Chalmers, Karin Sörbring, Expressen








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar