ARVET FRÅN NEANDERTALARE ÖKAR RISKEN FÖR COVID-19
Pandemiläget börjar sakta försämras igen i Sverige efter en ganska lugn sommar. För närvarande klarar vi oss bättre än många andra länder i Europa, men det finns skäl att ta Folkhälsomyndighetens råd på allvar. Statistiken har sina brister, särskilt när det gäller antalet döda. Att jämföra enskilda dödsfall mellan olika länder är vanskligt.
Det finns annat som bättre går att utläsa ur statistiken, såsom hur intensivvård och dödsfall fördelar sig mellan åldersgrupper och kön.
Hittills har många fler män hamnat på intensivvården i Sverige, omkring 1 900 jämfört med drygt 700 kvinnor. Ålder är också en känd riskfaktor, de allra flesta som dör är över 80 år, och de som hamnar på intensiven har en medelålder på 61 år. Även övervikt och fetma är en riskfaktor. Enligt en färsk sammanställning i Obesity Reviews löper personer med fetma som smittas med covid-19 mer än fördubblad risk att hamna på sjukhus och 80 % större risk att dö av sjukdomen. (Trump lär skall väga 120 kg!) Det finns en rad olika förklaringar, såsom påverkan på lungor och immunförsvar, högre grad av inflammation i kroppen och samverkan med högt blodtryck, typ-2-diabetes med mera.
Dna-studier försöker också ringa in vilka genetiska faktorer som kan påverka. Och här dök en intressant nyhet upp i tidningen Nature i veckan. Det finns en särskild dna-sekvens som kraftigt påverkar risken att bli allvarligt sjuk i covid-19. Vi har ärvt den från neandertalarna. Sekvensen finns i minst en upplaga hos 16 % av alla européer och hos hälften av alla människor i Sydasien. En tidigare studie har pekat ut både blodgruppen och den aktuella dna-sekvensen som påverkande faktorer. Men uppgiften om blodgrupper har inte stått sig i nyare studier.
Dna-sekvensen kan däremot bekräftas. Studien som Svante Pääbo och Hugo Zeberg nu publicerar i Nature baseras på 3 199 intensivvårdspatienter. Resultaten visar att genvarianten verkligen är den starkaste kända genetiska faktorn för att drabbas av allvarlig covid-19. Den sekvensen ingår i arvet som vi fick från neandertalarna för omkring 60 000 år sedan
Man kan förundras över att dna-släktforskningen, som för 10 år sedan kändes som en udda verksamhet, nu dyker upp i andra sammanhang. I veckan dömdes en man i Linköping för ett mord för 16 år sedan tack vare en dna-släktforskares insatser. Man kan själv undersöka om man har den aktuella varianten från neandertalarna. Det tar ett par minuter att undersöka saken hos företaget FamilyTreeDNA. Man loggar in på företagets hemsida, laddar ner ett excel-ark med med personliga rådata (var man nu får dom ifrån), namnet på markören och i sökrutan rsl0490770 (hänger ni med?). Svaret TT är bra, CT eller ännu värre CC innebär att man bär på arvet från neandertalarna och löper stor risk att bli allvarligt sjuk.
Sina gener kan man inte ändra och inte heller sitt genetiska kön. Övervikt kan påverkas men det tar längre tid och är ett krävande projekt. Återstår att hålla avstånd, tvätta händer, begränsa sina sociala kontakter - allt som vi har fått lära oss. Oavsett om vi i detta avseende brås på neandertalarna eller inte.
Underlag: Karin Bojs DN
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar