fredag 2 oktober 2020

KINA FÖREDRAR TRUMP


 DÄRFÖR KAN KINA TROTS ALLT VINNA PÅ FYRA ÅR TILL MED TRUMP

Det fanns en tid när man i USA trodde att ökade kontakter och samarbeten med Kina skulle utveckla landet i demokratisk riktning. Men den tiden är förbi. Både Trump och Biden är hårda i sin attityd mot Kina och kritiserar varandra för att vara för mesiga och undfallande. Sannolikt kommer relationerna att förbli fortsatt frostiga oavsett vem som blir president, säger Wei Songyou, professor på American Studies Center vid universitetet i Fudan.
Även om kineserna inte officiellt gått ut med någon uppfattning om vilken av kandidaterna de skulle föredra de kommande fyra åren är det uppenbart åt vilket håll det lutar. I Trump ser många en levande reklampelare för hur illa det går för demokratier i väst.
Men valet är av största intresse för världens andra största demokrati. Under Trump-regimen har relationerna USA-Kina försämrats kraftigt.

 


Trump har startat handelskrig mot Kina och retar ideligen upp regimen genom att kalla covid-19 för Kinaviruset. Han har också gått till hårda angrepp mot kinesiska företag, bland annat har han förbjudit den kinesiska telekomjätten Huawei att delta i den amerikanska uppbyggnaden av femte generationens mobiltelefonnät. Så det borde väl vara solklart att Kina vill se en ny president? En president som är lättare att hantera och läsa. Nja, så enkelt är det inte. Joe Biden lär inte heller agera särskilt mjukt mot Kina. Trump har valt att lämna internationellt samarbete som i WHO,
Parisavtalet, Nato, EU och Japan, Biden torde sannolikt gå i motsatt riktning. Biden vill gå samman med andra demokratier. "Vår styrka kommer mer än fördubblas. Kina har inte råd att ignorera mer än hälften av den globala ekonomin", har Biden sagt. Det kan bli en utmaning för Kina, enligt Wei Zongyou. Ett annat skäl för nationalistiska kineser att önska att Trump blir kvar är att hans politik visar på demokratins svagheter och styrkan i Kinas auktoritära styrelse. "Jag stöder Trump eftersom han skadar USA djupt. Det är bra för Kina", skriver en insändare i diskussionsforumet Zhihu. I själva verket är Trumps agerande till hjälp för Kina. Han gör Kina och inte USA "great" igen. 





  
"Ur många synvinklar är Trump en rullande reklam för hur dålig demokratin kan vara", säger Kevin Rudd, tidigare premiärminister i Australien. James Green, tidigare anställd vid amerikanska ambassaden i Peking, menar att ur strategisk synvinkel föredrar den kinesiska ledningen Trump för att han väljer att dra sig ur internationellt samarbete vilket öppnar möjligheter för Kina att ta för sig. Ett exempel är att Kina utlovade kraftigt ekonomiskt stöd till WHO, två miljarder dollar, när USA valde att lämna organisationen.

Men kritiken mot Kina spänner över partigränserna i USA. Biden har i  sin kampanj trappat upp retoriken och till och med kallat Xi Jinping för en "gangster", bland annat när det gällde frågan om det miljontals uigurer som satts i arbetsläger i Xinjiang. Privat lär Trump ha sagt till Xi Jinping, enligt John Bolton i boken Vita huset, att han tyckte att kineserna har agerat rätt i Xinjiang.

Oavsett vem som blir president, någon islossning blir det inte. "Kina och USA litar inte på varandra längre, och relationerna kan bli ännu sämre i framtiden", säger Wei Zongyou.


Underlag: DN:s korrespondent Marianne Björklund




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar