Coronaviruset överraskade hela världen när det började spridas förra våren. Minst överraskade torde kineserna ha blivit. De lär ska ha känt till viruset länge utan att slå larm. Att det dröjde kan ha berott på att smittan kom från ett utsläpp från ett eget forskningslaboratorium. Detta kunde inte kineserna erkänna utan de skyller på djurmarknaden i Wuhan (The Guardian). En snabbare kinesisk rapportering hade sannolikt kunnat rädda miljontals människor från att bli smittade.
Trots allt som pandemin fört med sig, lidande och död för så många, ekonomiska svårigheter för enskilda och företag, arbetslöshet, politisk oro och begränsningar av enskilda människors fri- och rättigheter kan vi ändå inför sommaren notera vissa ljusglimtar i tillvaron.
Forskarnas och läkemedelsindustrins fantastiska prestation att bara på ett drygt halvår få fram och distribuera ett verksamt vaccin mot covid-19 har varit enastående och direkt avgörande i kampen mot pandemin.
Land efter land vaccinerar sin befolkning. Israel lär ha nått längst, hela befolkningen lär ska vara vaccinerad. I Sverige har hälften av befolkningen fått en första dos, en fjärdedel är fullvaccinerade.
Framtagningen av mRNA-vaccinet är faktiskt en historisk bedrift och kan också komma att innebära ett stort steg framåt i kampen mot cancern. Kanske är detta rent av en medicinsk revolution som kan komma att förändra människans livsvillkor i hög grad. Året som gått har verkligen gett prov på att forskare, läkemedelsindustrin och stater kan åstadkomma mycket snabba framsteg när det verkligen krävs.
Pandemin har tvingat länder att samarbeta eftersom smittan inte känner några gränser. Joe Bidens tillträde har givit hopp och framtidstro tillbaka hos många. Trumps destruktiva politik kan nu förändras och hans beslut kan rivas upp. Internationellt samarbete återupptas. USA är nu åter engagerat i klimatarbetet och är tillbaka i Parisavtalet liksom i WHO:s arbete. Vid G7-mötet i början av juni har man enats om en samordnad skattepolitik som tvingar jätteföretagen att betala skatt och göra rätt för sig.
Pandemin har förvisso bromsat in världens ekonomier men inte så mycket som man befarat. För Sveriges del kan vi delvis gå ur krisen som vinnare. Vårt näringsliv vilar tungt på högre utbildning. Många framtidsbranscher har kunnat ladda om. Företag i industri- och techsektorn tycks ha klarat krisen bra. Svenskar är tidiga med att bejaka ny teknik och har i alla tider visat sig villiga att acceptera förändringar i arbetet, bostad, fritid och inom familjen. Det finns alltid risk för bakslag, men Sveriges låga statsskuld
är en stor fördel.
Andra ljuspunkter är, överraskande nog, att parterna kommit överens om arbetsrätten. Dessutom har arbetslösheten minskat. Den så kallade svenska modellen tycks fungera. Kompromisser mellan företag och fack är bättre än tvingande lagstiftning och strejker.
En annan ljuspunkt är att den grova brottsligheten har fått sig en knäck tack vare internationellt polissamarbete. Det var just den här hjälpen svensk brottsbekämpning behövde just nu.
Slutligen bör det tilläggas att reglerna för antalet människor vid samlingar ute och inne äntligen börjar anta rimliga proportioner för arrangörer och den enskilde deltagaren.
Snart kan vi ha kalas, gå på fotboll, på bio, på teatern och på festivaler. Vi är inte där än. Alla varnar för bakslag. Men vi är på god väg, så vi får försöka se positivt på framtiden.
Underlag: Intryck har tagits av Peter Wolodarskis krönika i DN 13 juni 2021
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar