Till och med en riktig dysterkvist borde rimligen känna glädje dagar som dessa när naturen prunkar av färger och sommardofter och fågelsång förgyller dagar och kvällar.
I Höganäs vid Kullahalvön där bloggredaktionen nu håller till är växtligheten ymnig och färgsprakande. Ute i trädgården lyser rodondenderon och azaleor i olika färger.
De har ersatt magnolior och tulpanerna som nu blommat ut. Rosorna har börjat knoppas. Dom har redan fått såpvatten mot bladlössen. De är redo att ta över färgprakten i trädgården om några veckor och i hälarna på rosorna ligger hibiskusen och stockrosorna. Alla blomland är fyllda av buskar och blommor av alla de slag.
Här finns stora växter som hallon och björnbär, och medelstora som iris, pioner, löjtnantshjärtan, daglilja, lupiner, vallmo och alunrot och mängder av småblommor som bellis, ringblommor, jordgubbar och smultron och där är bären inte långt borta. En del köksväxter hittar man också här och där som rabarber, dill och pepparrot.
I krukor och urnor här och var hittar man blå-gula penséer, prästkragar, blåklint och pelargoner i olika färger.
Gräset i gräsmattorna växer ymnigt och måste slås av varje vecka. Det är också dags nu att ansa oxelhäckarna runt tomten. Det stora päronträdet har blommat färdigt. Det bli nog mycket gråpäron i sommar och i höst att åka till soptippen med.
En sådan här vacker dag borde man inte ge sig ut på en utflykt. Men vi gör det ändå, för det här utflyktsmålet,
Bosjökloster, bör man besöka en solig och varm dag.
Bosjökloster, bör man besöka en solig och varm dag.
BOSJÖKLOSTER
Genom ett bevarat påvebrev, utställt av påven Lucius III omkring 1182 tar påven klostret i sitt beskydd. I brevet framgår att det kunde grundas genom en donation av stormannen över Skåne och Halland vid namn Tord That, även kallad "den skäggige Gaggae", en före detta vikingahövding som sedermera låtit döpa sig. Denne levde fortfarande när brevet skrevs ut. Tord donerade 31 gårdar till klostret samt hälften av allt fisket i Ringsjön. Den andra hälften skulle tillfalla klostret vid hans död, för att hans själ skulle få vila i frid.
Efter reformationen 1536 drogs klostret in till Kronan. De sista nunnorna flyttade till forna S:t Peders kloster i Lund.
År 1629 blev Jochum Beck ensam ägare till klostret. Han var en av Danmarks rikaste män och far till Jacob Beck, som var stamfar till släkten Beck-Fries. Efter misslyckade affärer bland annat med Andarums alunbruk tvingades han sälja godset till den mäktige Corfitz Ulfeldt, gift med den danske kungens dotter Leonora Christina. Corfitz blev under dansk-svenska kriget 1657-1658 dansk landsförrädare då han gick i tjänst hos svenske kungen Karl X Gustaf. Efter freden i Roskilde 1658, när bland annat Skåne blev svenskt igen, övertog svenska staten Bosjökloster. Efter ett antal ytterligare ägare föll slottet i familjen Bondes ägo och de förvaltar det nu. Thord Bonde (född 1941) driver med sin familj Bosjökloster vidare. Slottet är öppet för allmänheten och har både restaurang och muséum. Det besöks årligen av tiotusentals människor från Sverige och utlandet.
Vi ägnade några sköna sommartimmar åt att bese slottets alla sevärdheter innan vi, nöjda med vår dag, återvände hemåt till blommorna och katten.
Underlag: Wikipedia, om Bosjöklosters historia
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar