onsdag 15 juni 2022

ETT FRITT UKRAINA



Drömmen om ett fritt Ukraina har blossat upp många gånger under historiens lopp. I och med det polsk-litauiska samväldets delning mellan Preussen, Österrike och Ryssland på slutet av 1700-talet hamnade den största delen av  Ukraina i Rysslands medan den västligaste delen tillföll Österrike.
För drygt hundra år sedan fanns planer på att upprätta ett ukrainskt kungarike - med ärkehertig Wilhelm Franz av Habsburg - Lothringen, brorson till den österrikiske kejsaren Franz Josef som kung.
Wilhelm växte upp på slottet Zywiec i nuvarande södra Polen. Det var tänkt  att hans bror skulle bli kung över ett återuppståndet Polen och hans svägerska, den svenska adelsdamen Alice Ankarcrona skulle bli Polens drottning.


                                      Alice Ankarcrona
Redan som tonåring blev ärkehertig Wilhelm fascinerad av Ukraina vars befolkning kejsarfamiljen beskrev som vilda barbarer. Wilhelm blev förälskad i Ukraina och ukrainarna, som han fann vare sig barbariska eller vilda. Däremot var de, ansåg han, världens bästa soldater "med nerver av stål".


                                                Hertig Wilhelm
Wilhelm blev officer för ett regemente i Ukraina. Han lärde sig språket och skrev dikter på ukrainska. Wilhelm bytte namn till Vasyl och kallades Vasyl Vysjyvany på grund av den ukrainska broderade skjortan (vysjyvanka) han bar under uniformen. Han blev ukrainare.
Då första världskriget bröt ut, slogs hans regemente tappert mot ryssarna. År 1919 utropades den österrikiska delen av landet till det fria Ukraina och Wilhelm var kvar för att kämpa på ukrainarnas sida mot bolsjevikerna. Hela Ukraina förlorade sin nyvunna frihet redan 1921. Wilhelm flydde till Wien. Han verkade för ukrainarnas sak i Wien och sedan i Paris. Där greps han av utsända ryska agenter och fördes till ett ökänt fängelse i Kiev där han förhördes under brutala former. Han dömdes till 25 års förvisning till Sibirien, men avled av skador han fått under tortyren i fängelset innan han kunde köras i väg.
Wilhelms minne lever starkt i Ukraina och så sent som 2020 sattes en hyllningsplakett upp på en vägg i Kiev. Han fick aldrig uppleva kungariket Ukraina men ukrainarna har aldrig glömt hans livslånga frihetskamp.

De tilltänkta regenterna i Polen, Wilhelms bror och svägerska, greps av Gestapo men de överlevde fånglägret och kom till Sverige. Alice Ankarcrona som aldrig blev drottning av Polen, försökte efter kriget få tillbaka familjens gods i Polen, men kastades ut av kommunisterna. Hennes man avled i Sverige av sina umbäranden. Själv levde hon länge under små omständigheter ända till 1985.


Underlag: Herman Lindqvist


















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar