lördag 25 juni 2022

KALININGRAD


 NU TRAPPAS KONFLIKTEN OM KALININGRAD UPP TILL EN NY NIVÅ
Den rysks exklaven Kaliningrad har länge varit ett öppet sår i Europa. Efter att Litauen stoppat vissa varor till regionen hotar Ryssland med repressalier och "inte enbart diplomatiska", enligt utrikesministeriet i Moskva, eftersom det skulle kunna utlösa ett krig mellan Nato och Ryssland.

FAKTA OM KALININGRAD
Den ryska regionen Kaliningrad kallas för exklav eftersom den saknar landförbindelse med Ryssland.

Vid andra världskrigets slut erövrade Sovjetunionen området från tyska Ostpreussen och staden Königsberg döptes om till Kaliningrad.
På grund av sitt strategiska läge vid Östersjön blev Kaliningrad en viktig militärbas och var fram till 1991 stängd för utländska medborgare.
Efter Sovjetunionens upplösning blev Kaliningrad avskuret från Ryssland.

Landvägen kan Ryssland nå Kaliningrad via den så kallade Suwalkikorridoren, en 70 km lång landremsa mellan Belarus och Kaliningrad. Den har fått namnet efter den polska staden med samma namn vid gränsen till Litauen där den passerar.
Den polske premiärministern Mateusz Morawiecki sade nyligen att den här korridoren är den känsligaste punkten på Natos karta.


Det var i helgen som Litauens regering meddelade att de EU-sanktioner som införts mot en del ryska produkter nu också ska omfatta det som transporteras med järnväg från Ryssland till exklaven Kaliningrad. De varor som  omfattas är kol, stål, järn, byggnadsmateriel och elektronik, och motsvara ungefär en fjärdedel till hälften av värdet av de ryska leveranserna till Kaliningrad.

Ryssland kallar åtgärderna en blockad och kallade upp EU:s ambassadör i Moskva till utrikesministeriet för att lämna en protest. Det ryska säkerhetsrådets ordförande Nikolaj Patrusjev, tidigare chef för ryska säkerhetstjänsten FSB, förklarade att den litauiska åtgärden kommer att få "allvarliga negativa konsekvenser för Litauens medborgare", utan att specificera vad det kunde handla om. Han tillägger att Ryssland kommer  att svara på dessa fientliga handlingar och att nödvändiga åtgärder kommer att vidtagas inom kort.
På onsdagen sade ryska UD:s talesperson Maria Zacharova  att Rysslands motåtgärder övervägs i Moskva och kommer inte att stanna vid diplomatiska sådana.

Litauen måste nu tackla kommande ryska påtryckningar och hot. Litauiske presidenten Gitanas Nauseda sade att regeringen i Vilnius vill betona att sanktionerna är en fråga för hela EU och dess 27 medlemmar.
Det har nu gått drygt 30 år sedan de baltiska staterna återfick friheten. Relationerna med Ryssland nådde ett bottenläge när Litauen ansökte och fick medlemskap i Nato 2004.
Den mest sannolika åtgärden från rysk sida i dagsläget torde vara energiutpressning, det vill säga att Ryssland hotar med att stoppa alla leveranser av olja och gas. Men detta fungerar sannolikt dåligt på Litauen, som redan sagt adjö till all rysk gas.

Som en direkt följd av Ukrainas hårdnackade motstånd i kriget,  reduceras varje dag den ryska krigsmaktens resurser. Det militära hotet från rysk sida måste naturligtvis ändå tas på visst allvar. Om  inte annat kan Ryssland i sin propaganda skrämmas med vapenskrammel. 

Underlag: Michael Winiarski, utrikeskorrespondent DN.



















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar