måndag 6 juni 2022

KVINNLIG EGENMAKT


När kvinnor själva får bestämma om sitt barnafödande föder de ungefär två barn var. Det här är en naturlig sanning som visat sig över hela världen, och som de senaste decennierna - i takt med mer kvinnlig egenmakt, utbildning och förvärvsarbete - lett till dramatiskt minskande globala födelsetal.



Det här är kanske en av de minst uppmärksammade sociala triumferna. Sambanden är flera, men allt går åt rätt håll. Mer utbildning och högre status för kvinnor leder till minskat barnafödande och mindre barnafödande leder till högre status och mer utbildning för kvinnor.
Sammantaget ger alltihop dessutom bättre kvinnohälsa, ökat generellt välstånd och bättre livschanser för de barn kvinnorna väljer att föda.


Sverige är ledande i världen i bistånd för sexuell och reproduktiv hälsa, och har drivit de här frågorna med hög trovärdighet i många decennier. Att som arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vilja främja ökad kunskap om familjebildning också inom landet är därför ingenting konstigt.
Andelen gifta kvinnor i Sverige som inte vill  ha fler barn men som ändå inte använde preventivmedel har exempelvis ökat från 6,5 till 8,5 procent sedan 2013. Kanske beror det på en så väl bekymmersam oro över P-piller, men det kan också bero på att vissa kvinnor inte får bestämma själva.
Vi vet från studier i låginkomstländer att män vill ha flera barn än vad kvinnor vill. Vi vet också att fattiga kvinnor har fler oönskade graviditeter. Att nå ut till alla kvinnor i Sverige med budskapet att din kropp är din egen och att du själv  bestämmer över din reproduktion vore en sann frihetsgärning. På köpet skulle livet förbättras för kvinnornas redan existerande barn.


Underlag: Isobel Hardley-Kamptz, ledarskribent DN
































 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar