10 november, framförallt i Skåne, firar man mårtensafton med svartsoppa, gås och äppel-
kaka. Förr i tiden firades dagen i hela Sverige. Gåstraditionen är nästan lika djupt
rotad i Skåne som kräft - och surströmmingsätandet är i resten av landet.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MUNKEN VILLE INTE BLI BISKOP
Bakgrunden till firandet kan spåras ända tillbaka till 300-talet då invånarna i den franska staden
Tours skulle välja en ny biskop.
De flesta ville ha den gode munken Martin. Men Martin, som blivit till Mårten på svenska, var
inte intresserad av titeln.
GÖMDE SIG BLAND GÄSSEN
Därför gömde han sig bland gässen för att slippa undan, men fåglarnas kackel avslöjade Martin
som hittades och valdes till biskop.
Sitt fromma sinne till trots ville Martin hämnas, något som de högljudda gässen fick märka av.
Han krävde att hans undersåtar varje år skulle slakta och äta minst en gås var.
KAKOR OCH KASTANJER
Medan vi i Sverige, Tyskland och Danmark minns den motsträvige munken med gåsamiddag firas Mårten på andra sätt runtom i världen.
- Holländska barn knackar dörr och får godis
- Polackerna äter en speciell croissant
- Slovakerna ger presenter till alla barn som heter Martin
- Irerna slaktar en tupp och stryker dess blod över huset
- Sicilianare äter aniskakor och dricker vin
- Maltesiska barn får en påse med frukt och nötter
- Portugiserna äter rostade kastanjer
- Spanjorerna slaktar en gris till vintern
- Kroaterna välsignar årets vinskörd och av-
smakar den
Bloggredaktionen kommer att fira Mårten på Spångens
Gästgifvaregård
Underlag: Världens Historia 2/18
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar