fredag 10 september 2021

EBBA BUSCHS KARDINALFEL



 Kardinal Richelieu var ondsint, lömsk och hjälpte Sverige att bli en stormakt.

I ett tal kallar Kristdemokraternas Ebba Busch finansministern Magdalena Andersson för kardinal Richelieu - känd från "De tre musketörerna".

"Jag tycker att det är lite av ett grovt övertramp", säger historieprofessorn Dick Harrison.

Ebba Busch har inget till övers för finansministern Magdalena Andersson. På torsdagen valde Busch att hålla sitt tal ett år före valet i Hjo. I det säger hon att finansministern är "socialdemokraternas kardinal Richelieu, viskandes i Stefan Löfvens öra. Hans misslyckanden är hennes misslyckanden".


 - Det är en grov anklagelse. I mina öron låter det heltokigt. Det förutsätter att det egentligen inte varit Stefan Löfven som varit statsminister, utan Magdalena Andersson som dragit i alla trådar i det fördolda, säger Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet. - Det vill jag bestämt hävda att det är inget vad en finansminister gör.


Kardinal Richelieu hette egentligen Armand Jean du Plessis de Richelieu et de Fronsac och föddes 1585. Han styrde Frankrike i det fördolda och var en av landets mäktigaste män. Historiker beskriver honom som en illvillig maktspelare som inte drog sig för krig och oheliga allianser. Han gjorde allt för att samla makten hos kungen som han själv stod bakom. Men framför allt är Richelieu historiens mest filmatiserade präst. I "De tre musketörerna"  är det han som är den onde kardinalen och som d´Artagnan måste jaga.

- Han har blivit ett begrepp. Man drar gärna till med Richelieu när man vill få en politiker att  verka skum. Ebba Busch använder honom utan att egentligen veta vad hon talar om, fortsätter Dick Harrison.

Ebba Busch är rädd för Magdalena Andersson. Sannolikt känner hon att Magdalena Andersson är för stark för henne och därför drar hon till med desperata liknelser av det här slaget för att misskreditera finansministern. Historikern och krönikören Herman Lindqvist vill först inte kommentera KD-ledarens liknelse men säger sedan,"det är så dumt att jag inte vill uttala mig om det. Det var det mest korkade jag hört."

Underlag: AB och SVT










 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar