söndag 19 september 2021

FREDRIKA


 Dagens namn, 19 september, är Fredrika. När namnet 1680 för första gången användes i Sverige var det i formen Frederica. Det fick sin största spridning efter 1797 då Gustav IV Adolf gifte sig med Fredrika av Baden. En av många som fick sitt namn efter henne var Fredrika Bremer (ovan, bild från 1855). Vid millennieskiftet fanns det omkring 6000 svenskor som hette Fredrika.

FREDRIKA BREMER 1801 - 1865
Hon föddes i Finland av välbärgade föräldrar. Fadern var brukspatron och grosshandlare och ägde bland annat Årsta slott och Nynäs gård.

                                                         Fredrika 1843

Fredrika Bremer anses vara en av den svenska kvinnorörelsens främsta pionjärer. Hon introducerade den första realistiska romanen i Sverige.
Hennes roman Hertha blev mycket debatterad och resulterade i att riksdagen beslöt att ogifta kvinnor kunde ansöka om att få bli myndiga. Gifta kvinnor blev myndiga först genom 1921 års lag.
 Fredrika Bremer är internationellt känd och uppskattad i hela västvärlden, inte minst i Australien.
Hennes tankar och åsikter har efter henne tagits upp och utvecklats vidare av bland andra Selma Lagerlöf, Elin Wägner och på senare tid av Agneta Plejel.


Hon avled på Årsta slott på nyårsafton 1865 och är begravd i familjegraven vid Österhaninge kyrka.

FREDRIKA BREMER - FÖRBUNDET FBF
FBF är en av Sveriges äldsta kvinnoorganisationer. Det är en idéburen organisation, politiskt och religiöst obunden. FBF fokusfrågor är dessa:
1. Fler kvinnor där makten finns
2. Fler män där barnen finns
3. Jämställda löner

Förbundet bildades av Sophie Adlersparre 1884. Det ger sedan 1914 ut tidningen Hiertha.

Underlag: "Namnen i almanackan" av Bengt af Klintberg och Wikipedia














 















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar