lördag 25 september 2021

SLAGET VID SVOLDER


 Dagens namn, 25 september, är Tryggve, ett nordiskt namn som ofta förekom redan på vikingatiden. Namnet utgår från adjektivet "trygg", i betydelsen "den trygge" eller "den trofaste".  Den isländska namnformen är Tryggvi. Vid millennieskiftet fanns det 1000 svenskar med namnet.
Olav Tryggvason, som störtade i havet från sitt drakskepp Ormen långe i slaget vid Svolder år 1000, var son till en norsk småkung med namnet Tryggvi. Han var den förste i raden av norska kungar med namnet Olav.

SLAGET VID SVOLDER
Detta är det största sjöslag man känner till mellan vikingaflottor i Norden. Slaget ägde rum år 1000 vid Svolder. Historikerna har inte lyckats lokalisera den här platsen ännu. Antingen har den legat utanför den tyska ön Rugen eller så ligger den på danskt vatten längre västerut.
Sannolikt deltog upp emot 200 vikingaskepp och förlusterna torde ha uppgått till runt 1000 man i döda och skadade. Det kan vara fler men uppgifter saknas.


EN KORT SAMMANFATTNING AV SLAGET 
Från sin plats på vikingaskeppet Ormen långe dirigerar Norges kung Olav Tryggvason sina styrkor denna sensommardag år 1000. Olav och hans män möter en mäktig vikingaflotta ledd av Olavs egen svåger , danske kungen Sven Tveskägg, som har arrangerat ett lömskt bakhåll för sin frände.
De flesta av Olavs  70 skepp torde ha bordats tidigt i detta jättelika bakhåll som nästa har karaktären av släktträff. Mot sig har norrmannen inte bara Sven Tveskägg, utan också svågerns svenske styvson Olof Skötkonung och hans norske svärson jarlen Eirik Håkansson.


Olav och hans män kämpade tappert emot fienden, men till slut når angriparna fram till kungaskeppet Ormen långe, som är proppfull med rikedomar, och här har också överlevande kämpar samlats.  Skatterna har Olaf hämtat i Wendland söder om de danska öarna på uppmaning av sin hustru Tyra, som förutom att hon är Olafs hustru och drottning av Norge även är Sven Tveskäggs syster.


På sin plats längs bak i skeppet manar Olav nu med hög röst på sina vapenbröder inför slutstriden. Om de inte slår tillbaka Sven och hans allierade här och nu är Olavs tid som kung över Norge slut.
När han såg att förlusten var oundviklig hoppar Olav i havet i full stridsutrustning och med skölden över huvudet. Han försvinner och hörs aldrig mera av.

Många detaljer om slaget vid Svolder har gått förlorade. Men en sak står klar. Slaget är kulmen på en mycket invecklad familjefejd med inblandning av alla dåvarande kungahus i Norden.

Underlag: Populär historia





























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar