torsdag 16 september 2021

YOM KIPPUR


 I dag 15 september infaller "Försoningsdagen", den dag judarna kallar Yom kippur. Enligt judisk tradition är det årets viktigaste och allvarligaste högtid.

HISTORIA
Under biblisk tid samlades stora skaror judiska trosbekännare i templet i Jerusalem. Översteprästen brukade i vanliga fall ha en gyllene skrud, men den här dagen var han klädd i enkla linnekläder, inför Gud bekände han sina egna och folkets synder samt förrättade offer. Men efter att templet i Jerusalem förstörts firas försoningsdagen genom att fasta, be böner, fira gudstjänster och be alla människor om förlåtelse. Under djupt allvar tänker man tillbaka på det år som gått och vad man har gjort för fel och misstag. Samtidigt lovar man Gud att försöka bli en bättre människa och försöka leva som Gud har tänkt att människan bör leva.


HUR FIRAS HELGEN
Yom kippur börjar vid solnedgången och pågår till soluppgången nästa dag. En gudstjänst i synagogan inleder försoningsdagen. Den kalas Kol, på armeniska "alla eder". Man sjunger och samtidigt lovar man Gud att bli en bättre människa och man ber åter om förlåtelse för gångna och eventuella kommande försyndelser. Innan Yom kippur förväntas man försona sig med sina ovänner samt tända ljus för avlidna.

FASTAN
Under Yom kippur avstår man från mat och dryck från solnedgången dagen innan till kvällningen under Yom kippur, det vill säga 25 timmar. Andra saker som ingår i fastan är att man inte får bada, endast tvätta fingrarna och ögonen, inte sminka sig eller använda deodorant, bära läderskor eller ha sexuellt umgänge.
När det åter är tillåtet att äta serveras havregröt och Chimbubröd. Man blåser även i ett vädurhorn, en shofar, vilket skall väcka människor till eftertanke.
Om liv och hälsa äventyras undantas man från fastan, men det finns också regler för detta. Barn under nio år, gravida och nyförlösta kvinnor kvinnor undantas liksom också äldre, som dock måste tala med en läkare eller en rabbi för att slippa fasta.

YOM KIPPUR-KRIGET 1973 (OKTOBERKRIGET)
Egypten och Syrien anföll Israel på Yom kippur-dagen 1973. Israel hade inte räknat med att araberna skulle anfalla på denna dag och det var också vad araberna hade räknat med, därför anföll de. Israelerna blev totalt överraskade och var nära att förlora detta krig.



Israel förlorade inledningsvis Golanhöjderna och nästa hela Sinai innan kriget vände. Först några timmar före attacken mobiliserade Israel och egyptierna kunde efter några dagar drivas ut ur Sinai och i norr återtog Israel Golanhöjderna, fortsatte in i Syrien och stod efter en vecka långt in i landet när striderna så småningom upphörde. Totalt kostade kriget  2500 israeliska soldater livet och över 10 000 egyptiska och syriska. Tusentals hade härutöver sårats på båda sidor.

Under åren 1948 - 1987 har Israel utkämpat sju krig mot grannländerna men  Israel har överlevt alla försök från arabisk sida att krossa den unga staten. Det israeliska anfallet mot Libanon 1982 syftade till att oskadliggöra de gerillagrupper som från baser i Libanon under lång tid anfallit mål i södra Israel.
Sannolikt har araberna förstört alla möjligheter till en tvåstatslösning genom de ideliga anfallen mot Israel och förlusterna av mark som blivit följden och genom alla subversiva metoder och de terrorhandlingar som har genomförts under åren.


Den palestinska motståndsrörelsen PLO bildades 1964 med Arafat som ordförande.  Han var också ledare för gerillaorganisationen al-Fatah som numera har efterträtts av den långt kraftfullare motståndsrörelsen Hizbollah, med baser bland annat i Gaza.

Den socialistiska pionjärandan har nog börjat blekna något i Israel efter alla svårigheter landet har fått genomgå, men kvar står ett oerhört glädjande faktum, man har lyckats bevara demokratin som enda land i Mellanöstern.

Underlag: Populär Historia och Wikipedia.











































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar