torsdag 27 juli 2023

ANSLAGSTAVLAN


                                                                  ANSLAGSTAVLAN

K0RANBRÄNNINGARNA
Säpo har konstaterat att de uppmärksammade koranbränningarna i Sverige i själva verket är arrangerade och understödda av ryska intressen. Kreml vill till varje pris hålla Sverige utanför Nato för att inte riskera att Östersjön mer eller mindre skall bli ett innanhav för Nato. Med koranbränningarna tror Kreml att man kan påverka det turkiska parlamentet inför det eventuella godkännandet av Sverige i höst.

SPANNMÅLSTRANSPORTERNA
Putin sågar av den gren han sitter på om han fortsättningsvis tänker förhindra att ukrainsk spannmål når alla hungrande miljoner i Afrika. Samtidigt försöker han skapa goda förbindelser med de afrikanska länder som drabbas. Hur har Putin tänkt sig att den ekvationen ska gå ihop? För honom är det viktigare att inte Ukraina skall tjäna pengar på den här spannmålen än att befolkningen i Afrika svälter. Hans senaste utspel är att stjäla spannmålen från Ukraina och ge den gratis till Afrika.

SVARTA HAVET
Svarta havet är ett fritt hav. Huvuddelen av vattenarealen är internationellt vatten. Förutom Ukraina och Ryssland är kustländerna Nato-medlemmar: Rumänien, Bulgarien och Turkiet. Georgien är ännu inte medlem i Nato men hoppas att få bli det och samtidigt också medlem i EU.
Passage genom Bosporen regleras av Montreux-konventionen, FN-stadgan och FN´s Havsrättskonvention. Dessvärre försvårar Turkiet fartygstrafiken med olika dekret.
Dessa hinder bör undanröjas och örlogsfartyg från Nato bör patrullera i Svarta havet kontinuerligt för att väga upp den ryska dominansen där.

FÖRBINDELSERNA  RYSSLAND - TURKIET
Enligt färska uppgifter från Ankara skall Putin och Erdogan träffas i Turkiet i augusti. Sannolikt är det Erdogans ambitioner att bli fredsmäklare för kriget i Ukraina som har styrt att det blir ett möte.
Man kan fråga sig hur den freden kommer att se ut. Ett "eld upphör" är naturligtvis tänkbart, men en permanent fred kommer sannolikt inte Ukraina att godta med mindre än att alla ryska trupper lämnar ukrainskt territorium, inklusive Krim.
Det här är första gången Putin besöker ett Natoland. Internationella domstolen i Haag har utfärdat en internationell arresteringsorder på Putin. Han är alltså efterlyst i alla länder som erkänt domstolens legitimitet. Ryssland, med flera länder, har inte gjort det. Dessutom har Ryssland veto-rätt i FN´s säkerhetsråd. Det kommer alltså att bli svårt att fånga honom, men det kommer säkert att lyckas,  förr eller senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar