torsdag 27 juli 2023

SVENSKA STATSVETARE HUGGER I STEN


 De två svenska statsvetare som varit ute i världen och talat fritt om svensk säkerhetspolitik är:

TRITA PARSI     Född i Iran 1974. Grundare av  Iransk - Amerikanska rådet. Doktorsexamen från universitet i USA, magisterexamen från Uppsala universitet.

FRIDA STRANNE   Född i Halmstad 1971. Doktor i freds - och utvecklingsforskning. Lektor i Halmstad och forskare vid Uppsala universitet.

På amerikanska sajten Foreign Policy skriver dessa två att Sverige skiftat säkerhetspolitisk identitet på ett sätt som eventuellt äventyrar världsfreden (24/7).
Förut var vi alliansfria, fredsmäklande, FN-kramande atombombsmotståndare. Nu är vi sabelskramlande bråkstakar "som skyr dialog med Ryssland" och aktivt motsätter oss diplomati. Särskilt bekymmersamt är detta, skriver de, i förhållande till Kina. Ingenstans i Europa är antipatierna mot Peking större än här, skriver de, med hänvisning till en ny opinionsmätning (ECFR 7/6).
Politikerna har också dille, det framgår av försvarsberedningens underlagsrapport till regeringen i juni. Den nämner Kina många gånger. I debatten får,  som vanligt, inga motröster komma till tals. Där har "Bidenadministrationens berättelse om den samtida världspolitiken som en kamp mellan demokratier och diktaturer svalts helt och fullt.

Det skarpa skiftet ökar risken för konfrontation mellan Kina och Nato, menar Parsi och Stranne, och har egentligen inte så mycket med Peking och dess politik att göra. Förklaringen är i stället en sorts panikartad "masspsykos" efter Putins invasion som tränger ut alla rationella argument.

Detta är en intressesant, klart tillspetsad verklighetsbeskrivning, dock inte sann. Skiftet i synen på Kina har skett gradvis, och har helt logiska förklaringar. Kidnappningen av svensken Gui Minhai 2015, pulvriseringen av det fria Hongkong, arbetslägren i Xinjiáng är några. Den kinesiska propagandakampanjen mot Sverige 2018-2019 - samt noggrant dokumenterad i en rapport  av  Utrikespolitiska institutet - är sannolikast den viktigaste. Få torde ha gjort mer för att forma svenskarnas syn på Kina än Gui Congyou, ambassadören 2017 - 21 som blev rikskändis genom att rasa på allt och alla.


                                                     Ambassadören Gui Congyou

Inte  heller stämmer det att åsiktavvikare tystas. Sverige är tätt sammanvävt med Kina genom handel, att balansera säkerhetpolitiska intressen med  eknomiska är svårt, vilket märks.
När kinesiska Huawei portades från det svenska 5G-nätet 2020 kritiserade till exempel Jacob Wallenberg beslutet i kraftiga ordalag. DN:s ledarsida drev länge samma linje. De är viktiga röster med stora plattformar. 

Man kan och får kritisera regeringens hållning gentemot Ryssland, Natoansökan, försvarsberedningens rapporter och den kärvare synen på Kina. Men det är bra om man belägger sina vidlyftiga synpunkter med fakta . Särskilt när man ger sig ut i den internationella pressen.

Underlag: Arvid Åhlund, ledarskribent DN.

























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar