torsdag 13 juli 2023

VAD VET DU OM KINA SLOTT?


 KINA SLOTT I DROTTNINGHOLMSPARKEN ÄR VÄRT ETT BESÖK

Den här veckan fyller kronprinsessan Victoria år med ett stort ståhej på Öland. Hon får säkert många presenter. De kungliga födelsedagspresenterna är numera inte särskilt märkvärdiga jämfört med vad de kunde vara förr.
Den största överraskningen i den här vägen fick nog drottning Lovisa Ulrika för 270 år sedan. Hon var gift med kung Adolf Fredrik, mor till bland andra Gustaf III.
Den 24 juli  1753 fyllde hon 34 år. Hon väcktes på Drottningholms slott med kanonsalut på 120 skott. Hela dagen var det festligheter, men på eftermiddagen föreslog kungen att de skulle göra en promenad i vagn i den vackra parken. Efter ett tag stannade vagnarna vid något som såg ut som en helt nylagd väg.  Vid vägens ände fanns något hon inte hade kunnat föreställt sig.. Ett helt nybyggt slott i "kinesisk stil".

                                         Drottningen Lovisa Ulrika av Preussen

Vid slottet fanns hovpersonal klädda i kinesiska kläder och hennes äldste son, den då åttaårige  kronprinsen Gustav, stod vid entrén utklädd till kinesisk prins. Han läste en hyllningsdikt till modern på franska samt överlämnade nycklarna till slottet. Inredningen var ännu mera överraskande. Japanska och kinesiska möbler, vaser och prydnadsföremål. Kunskaperna om Ostasien var än så länge ganska dåliga, så drottningen skriver till sin mor att inredningen är i " den finaste indiska stilen". Allt från östra Asien var sålunda "indiskt".


Det  kom ju till Sverige med Ostindiska kompaniets skepp.
Sedan man besett alla dessa sköna ting uppfördes en kinesisk balett till tonerna av "janitscharmusik". Janitscharerna var turkiska soldater, men för dåtida Sverige var deras musik den mest "orientaliska" man kände till. Bakom slottet fanns en öppen plan formad som en teater med kulisser av klippta granar på sidorna. Bakom dem gömde sig en hel orkester och i fonden var uppspänt en fyrtiosex meter lång  och trettiotvå meter hög tavla , målad av hovmålaren Johan Pasch föreställande ett vattenfall som störtade ner från höga berg.
Allt detta hade uppförts i parken utan att Lovisa Ulrika hade en aning om vad som hände.
Slottet, ritat av Carl Hårleman, Carl Johan Cronstedt och Carl Gustav Tessin, hade kommit som en byggsats i pråmar en sommarnatt. Delarna hade byggts och målats i Stockholm. Det första slottet var provisoriskt och höll knappt ett år. Då fick Carl Fredrik Adlercrantz och Jon Erik Rehn uppdraget att rita och bygga ett permanent slott, det som står där i dag, nyrestaurerat och öppet för allmänheten. Denna dolda och för de flesta okända pärla i parken är en verklig sevärdhet.
Åk ut till Drottningholm i sommar och njut av slottet, parken och konsten.
Drottningen använde slottet som sin sommarbostad och hennes man, den något kuschade Adolf Fredrik, hade sin svarv och sina verktyg i nuvarande förvaltarbostaden. Det var hans egen snickarboa. Där svarvade han snusdosor och bara där fick han sitta och bolma på sin pipa. Där slapp han också hovlivets etikett och plikter.

Underlag: Herman Lindqvist

















































 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar