fredag 7 juli 2023

VI MÅSTE VÄNTA OSS DET VÄRSTA


 Ukraina har varnat för att Ryssland har minerat kärnkraftverket Zaporitzjzja och kan komma att spränga det. För bara en månad sedan sprängdes Kachovka-dammen, vilket resulterade i en miljökatastrof och att tusentals i området tvingades fly. Allt tyder på att Ryssland stod bakom dådet, men att de kanske inte hade tänkt sig en så stor ödeläggelse som också drabbade dem själva.
Under natten till torsdag dödades minst fyra personer i en rysk robotattack mot ett bostadshus i den ukrainska staden Lviv.
Vladimir Putin har redan visat att även otänkbara aktioner är möjliga i försöken att vinna kriget. Att vi ens behöver vara oroliga för en attack mot ett kärnkraftverk blottar allvaret. 

                                 Putin och Wagnergruppens ledare Prigozjin 

Lägg därtill det inrikespolitiska problemet med privata arméer, där Wagnergruppen bara är en av flera, som framför allt är lojala till sina egna herrar. Kriget blir en inrikespolitisk  överlevnadsfråga för Putin. Det riskerar att göra honom än mer vårdslös.
Redan då Ryssland annekterade halvön Krim 2014 var det en hisnande lögn att Ryssland ville befria ukrainare. För varje nytt krigsbrott och varje ytterligare mördad ukrainare borde lögnen bli än mer uppenbar även för Rysslandsapologeter.

Det finns ett kompakt stöd i Sverige för att bistå Ukraina. Tyvärr existerar en ökande risk för att olika grupperingar börjar propagera för att Ukraina bör förhandla bort delar av sitt territorium och att svensk vapenexport förlänger kriget - när det i själva verket bidrar till att minska Ukrainas lidande.
FN:s atomenergiorgan har inte funnit några minor eller sprängämnen på kärnkraftverket Zaporizjzjas område. Det ryska handlandet så här långt tyder dock på att vi alltid måste vänta oss det värsta.
Det är viktigt att väst inte bara stöttar, utan skruvar upp takten i sitt stöd till Ukraina - både för ukrainarnas och vår kollektiva säkerhets skull.

Underlag: Max Hjelm DN.











































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar