måndag 3 juli 2023

JULI MÅNAD


Vi har nu kommit en liten bit in i juli. Nu ska vi plocka smultron och även äta jordgubbar, det är jordgubbens dagar den första och andra juli. Vi går och badar. Bor vi på landet kan det vara dags att bärga och köra in höet. Vi skall uppleva rötmånaden och hunddagarna från 3 juli till 11 augusti och så ska vi fira fruntimmersveckan 19 juli till och med den 24:de. Dagarna minns ni kanske: Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina. Enligt SMHI är det bara en myt att det regnar ovanligt mycket denna vecka. Enligt statistiken är vädret detsamma under fruntimmersveckan som under veckorna före och efter. Midsommar däremot är en regnig period, hävdar bloggredaktören.

Och dagarna krymper till sexton timmar i Skåne, till sjutton timmar i Svealand, till ungefär tjugoen timmar i Lappland.

Alf Henrikson skaldar så här om juli:

SOMMARPSALM
Att vakna en morgon när himlen är blå
och finkarna gnyr som besatta
och öppna sin stugdörr och barfota gå
på vildgräsets daggiga matta
kan låta de saligas fröjd slipa lös
och göra den trögaste själ religiös.

BONDEPRACTICAN
Julius, Hö-månad, hafver 31 dagar.

Nu skär jag Rågen, åker hem mitt hö,
Och det som vått är ska jag kringströ,
Hundedagarne går nu an med största magt,
Därföre gifver jag på min sundhet akt.

I denna månad ska man ingen stark drick eller purgants till sig taga, vakta dig för mycken sömn och svettebad,  åderlåtande, hetan mat, och för okyskhet, men Salvia drick , Mjölk och Sötost är också sunt. I Lejonet är godt att bygga Hus, att lägga grundval och att flytta uti Hus. Vakta dig att du icke förer dig i nya kläder.

EN BLICK FRAMÅT
Vi har ju en lagstadgad tryck- och yttrandefrihet i det här landet. Dessa friheter skall vi vara rädda om. Men det var säkerligen inte lagstiftarnas mening att dessa lagar skulle missbrukas av omdömeslösa personer så som det sker numera. Åberopande dessa lagar skadar man Sveriges anseende runt om i världen, till exempel genom att bränna andras trosbekännelser och trakassera andra länders statschefer i ord och handling. Våra domstolar stirrar sig blinda på ordet frihet och tycks inte begripa att det bör handla om frihet under ansvar. Under senare tid har vi sett exempel på synnerligen ansvarslösa beteenden från en liten  grupp personer som  verkligen inte har Sveriges bästa för ögonen utan snarare motsatsen. Till exempel Sveriges Natoansökan har man försenat eller kanske rentav omöjliggjort ett svenskt medlemskap. Och detta sker med domstolarnas gillande.

Putin tycks göra sig allt mer olämplig som statschef, strateg och människa. Detta har fått en påverkan på det krig han har startat. Det ger en strimma hopp för ukrainarna som strider så tappert för sin egen och vår skull. Vad som händer med Wagner-gruppen och deras dödsdömde ledare i Belarus där de nu finns är mycket oklart. För närvarande kan de dock inte delta i kriget.

Tack för juni, nu ska vi ta itu med juli.

De bästa hälsningar till er alla
Robin och Marion





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar