tisdag 11 juli 2023

GLÖM INTE OXFILÉTJUVARNA


KNÄCK GÄNGEN MEN GLÖM INTE OXFILÉN. 

Butiker länsas på varor men anmäler inte. Polisen har ändå inte tid att utreda, tänker de. Förtroendet för rättsstaten riskerar att sjunka till botten.

43 procent av Sveriges butiker har utsatts för brott den senaste tiden. Det visar senaste Trygghetsbarometern från Svensk Handel. Kostnaderna för stölderna har ökat med 25 procent bara de senaste tre åren. Men drygt sex av tio hade inte polisanmälts. 38 procent av de drabbade menar att en anmälan sällan leder till åtal eller dom. Dessutom är det krångligt att polisanmäla. Det borde verkligen förenklas - särskilt som rikspolischefen Anders Thornberg, på plats i Almedalen uppmanar handlarna: "Anmäl, anmäl, anmäl".

Han menar att myndigheten bara kan tilldelas resurser om behoven syns i statistiken. Men polisens anslag har nästan fördubblats sedan 2015. Ändå presterar man inte på den nivå som medborgarna borde kunna förvänta sig. Riksrevisionen konstaterade i februari att polisens hantering av mängdbrott är ineffektiv. Samma betyg fick polisen för övrigt även rörande annan brottslighet. Man har inte kunnat bemanna lokalt (poliser vill sannolikt inte bo i en småstad eller på landet). Personal har lånats ut till brottsutredningar runt om i landet. Civil personal har inte anställts som en konsekvens av den klumpiga principen att 70 procent måste ha polisutbildning.


HANDLARNAS SKEPTIS MOT POLISEN TYCKS DESSVÄRRE VARA BEFOGAD

Politikerna har försökt komma åt problemet. För några år sedan fick butikerna möjlighet att ansöka om tillträdesförbud. Morgan Johansson (S) sa:" Vi kan inte ha en situation där kriminella i området betraktar butiken som sitt eget skafferi". Men förbudet visade sig tandlöst. Att ansöka var trassligt, dessutom fick de flesta avslag. Men Svensk Handel tycker att detta system bör utredas vidare. Den så kallade mängdrabatten måste tas bort. Den gör det i princip riskfritt att gång på gång stjäla i butiken, straffvärdet påverkas inte om tjuven dömts för andra grövre brott.

I brist på poliser i vardagen behövs också uniformerade ordningsvakter. I juni röstade riksdagen ja till regeringens förslag att ge ordningsvakterna större befogenheter. Det kan stävja brottsligheten att uniformerad personal finns på plats runt butiken. Polisfacket var emellertid motståndare till detta, man befarade att polisens monopolställning som ordningens beskyddare var hotad, men det gick igenom i riksdagen.

Även kommunerna kan hjälpa till , exempelvis med alla köttstölder som plågar butiker; och tvingar butikerna plocka bort oxfiléerna från kyldiskarna. I Malmö har livsmedelsinspektörer involverats i brottsbekämpningen. Då det stulna köttet ofta säljs vidare till restauranger och barer, kan inspektörerna beslagta varor som restaurangerna inte kan visa var de kommer ifrån. Flera kommuner borde ta efter detta.

Det är naturligtvis viktigt att komma åt gängen och prioritera mord, våldtäkter och skjutningar. Men även mindre brott måste kunna hanteras om allmänheten ska ha fortsatt förtroende för rättsväsendet. Även brottsoffer som "bara" blivit av med några oxfiléer ska ha trygghet och skydd i ett starkt Sverige.

Underlag: Ledare Expressen 11 juli 2023.






















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar