lördag 14 september 2024

PUTINS NYTTIGA IDIOTER KAN VINNA KRIGET


 Det ryska anfallskriget mot Ukraina är inne i en kritisk fas. Ryska styrkor fortsätter långsamt att avancera mot de strategiska städerna Pekrosk och Tjasiv  samtidigt som Ryssland också går till motoffensiv mot de ukrainska styrkor som gått in i Kurskregionen.
Såväl vad  gäller manskap som vapen och annan materiel slår Ukraina ur ett svårt underläge.
Det enda sättet att ändra på detta är att väst intensifierar sitt stöd. När som helst väntas ett beslut offentliggöras, som kan få de ukrainska styrkorna att andas lite lättare att västliga långdistansvapen kan få användas mot mål inne i själva Ryssland.
Inför fredagens möte mellan president Joe Biden och Storbritanniens premiärminister Keir Starmer om fortsatt hjälp till Ukraina trappade Putin upp retoriken: "Om detta beslut fattas kommer det inte att innebära något annat än att Natoländerna, USA och de europeiska länderna direkt deltar i kriget i Ukraina".
Vad Putin ägnar sig åt är hyckleri av svåraste sort. Ryssland har sedan länge fått både raketer och drönare av Nord-Korea, och har inte tvekat att använda dem mot ukrainska städer och andra mål. Det har uppenbarligen inte betytt att några av vännerna är i krig mot väst. 

Dessutom har Putin hotat och varnat många gånger förr. Om väst gör så kommer det att leda till skarp respons från Ryssland. Det är bara tomma ord rån Putin. Starmer gav det enda rimliga svaret inför sin resa till Washington: Ryssland startade kriget och kan utan vidare sluta det när som helst. Ända sedan ryska trupper gick över gränsen  i februari 2022 har följande sanning gällt om kriget: Om väst är enat och ihärdigt i sitt stöd till Ukraina kan inte Putin vinna kriget. Tyvärr gäller också denna sanning: Väst hjälp hat ofta varit för liten och ofta kommit för sent. Putins skrämsel har lyckats. Ukraina har hållits tillbaka av rädsla för ryska motåtgärder. 
Det är inte bara vid fronten som läget är allvarligt. Stödet till Ukraina utarmas av politiska krafter i många länder.-- I praktiken nyttiga idioter som går Putins ärenden. Det talas om "krigströtthet" trots att de enda som utsätts för kriget är ukrainarna själva.
Det talas om fredsförhandlingar. Med sådana följer oftast att någon part måste ge upp något, och Ukraina tänker inte ge bort en enda kvadratmeter av sin mark till Ryssland. Det finns bara ett besked att ge till Volodymyr Zelensky: Använd de vapen han fått på bästa sätt för att stoppa Putin. Ukraina måste vinna det här kriget. 
Väst ledare borde ge Putin ett ultimatum: Så länge Putin använder nordkorenska vapen, är det fritt fram för Ukraina att använda sina vapen där de behövs, även inne i Ryssland.

Underlag: Ledare DN 14 sept 2024.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar