tisdag 3 september 2024

SVERIGES OLYCKLIGASTE KUNG


 De flesta vet att det i generationer har komponerats musik, skrivits dikter och målats tavlor i våra kungliga familjer. Få vet däremot att Sveriges första serietecknare var av kunglig börd, ingen mindre än Gustav IV Adolf i yngre dagar. Några av hans ritade berättelser finns bevarade, som till exempel "Monsieur de Hasenkampf på äventyr".

                                                    Gustav Adolf vid ritbordet

Hans seriefigur var en av don Quijoteinspirerad äventyrsberättelse skriven bara för den unga prinsen själv och möjligen för hans lärare.
Han fick aldrig leka med andra barn, hans uppfostran var sträng och allvarlig. Gossen var intelligent, språkkunnig och bildad, men även musikalisk. Han spelade piano och komponerade musik när han var sju år, bland annat en militärmarsch, och han ritade, men dessa konstnärliga talanger uppmuntrades inte. Han blev en inåtvänd, melankolisk och pliktmedveten man, som hade svårt med att komma i kontakt med andra människor. Pianospel blev hans tröst och flykt.. 

Få av våra kungar fick ett så olyckligt liv som Gustav IV Adolf. Redan innan han var född var han kontroversiell. Delar av familjen, hans egen farmor, änkedrottningen Ulrika Eleonora, tvivlade öppet på att Gustav III var far till pojken. Gossens mor Sofia Magdalena, blev så kränkt av beskyllningarna att hon aldrig mer talade med sin svärmor. Vid Gustav Adolfs dopfest i Stockholm blev det kaos och hundra festdeltagare trampades ner. Så fortsatte det hela hans liv, olycka följde på olycka. Ända till 1808-1809 års krig mot Ryssland och hela Finland gick förlorat och det var kungen som fick skulden.

                                        Sven Duva i Runebergs "Fänrik Ståls sägner".

Gustav IV Adolf avsattes vid en oblodig statskupp och skickades i exil. Han skiljde sig från sin gemål och under tjugoåtta år resta han ensam runt i Europa. Han strök alla kungliga titlar och kallade sig överste Gustavsson. Den nyutnämnde kronprinsen Carl Johan i Stockholm lät skugga den avsatte kungen, vilket hade den fördelen att Bernadottes spioner som följde honom betalade alla hotell och värdshus. Gustav Adolf hade inga kunskaper om livets praktiska sidor. Hans son Gustav, bosatt i hovet i Wien, hade fötts som laglig svensk tronföljare. Ett faktum som oroade Carl Johan Bernadotte i många år. Carl Johan fruktade ständigt ett kuppförsök från gustavianerna.
Den olycklige ex-kungen deltog i den europeiska politiska debatten, skrev artiklar i tyska, franska och schweiziska tidningar, men också flera vetenskapliga uppsatser bland annat om norrskenet. Under åren hade han relationer med många kvinnor, en son föddes i Belgien, men oftast så var han ensam.
Hans sorgliga liv slutade en kall februarinatt 1837 på värdshuet Vita Hästen i St Gallen i Schweiz. Han avled ensam på sitt rum, femtiåtta år gammal, endast värdshusvärden och hans dotter var närvarande. Så småningom kunde huset Bernadotte tillåta att den avlidne ex-kungen och hans sons kistor (sonen hade avlidit i Wien)  fördes till Stockholm och begravdes diskret en tidig söndagmorgon under golvet i  Riddarholmskyrkan 1844.

Underlag: Herman Lindqvist





























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar