torsdag 5 september 2024

UKRAINAS HÄNDER ÄR BAKBUNDNA


 PUTIN SLÅR FRITT, UKRAINAS HÄNDER BAKBUNDNA
"Skräckscener", skriver Washington Post. Efter den ryska attacken på Poltava i Ukraina letar räddningshundar efter överlevande i grushögarna som en gång var bostadshus. Så kommer flyglarmet igen. Räddningsarbetarna måste söka skydd. Många av offren sitter fortfarande fastklämda mellan grus och betong.
Den senaste dödssiffran är 51 människor. Den lär växa. Samtidigt som nya kroppar grävdes fram angrep Ryssland städerna Kiev och Lviv samt energianläggningar i sex ukrainska regioner, skriver Reuters. I Lviv har hittills sex människor dödats varav tre barn.

Det är inte underligt att president Volodomyr Zelenskyj än en gång vädjar om ett stopp för begränsningarna av västerländska vapen. "Om inte Ukraina får slå tillbaka mot militära mål långt inne i Ryssland kommer robotattackerna mot civila mål inne i Ukraina att fortsätta. Långdistansvapen som kan skydda oss mot den ryska terrorn behövs nu, inte senare", sade Zelenskyj, i  ett meddelande på X. "Varje dag av dröjsmål betyder förlorade liv.
Ja, sådana vapen är nödvändiga, men de måste få användas också. När Ryssland beskjuter bostadsområden, stadskärnor och barnsjukhus, måste Ukraina kunna svara.".

Mitt i allt pågår en regeringsombildning i landet, mer än hälften av statsråden ska lämna sin post, däribland utrikesministern Dmitro Kuleba. Han har haft jobbet sedan 2020 och varit en av landets politiskt mest profilerade röster, inte minst när det gäller att få väst att skänka vapen och ge tillstånd att använda dem.

Läget är just nu mycket kritiskt i Ukraina. Medan Ryssland fortsätter sitt luftkrig, med nästan dagliga anfall mot städer, pågår hårda strider både på ryskt och ukrainskt territorium. Den ukrainska offemsiven mot Kursk går framåt. Men om målet var att distrahera ryssana i Donetsk har planen misslyckats. Ryska arméer mal på och Vladimir Putin verkar hittills obekymrad över att förlora mark vid Kursk. Det viktiga för Kreml är den ryska invasionen som dessutom underlättas av att Kiev lägger stora styrkor i Kursk-riktningen. Det finns stor risk för att Petrovsk faller, vilket kan få negativa kensekvenser för försvaret av hela området.

Zelenskyj ska snart besöka USA och president Joe Biden, där han ska presentera en segerplan. Han talar om hösten som extremt viktig för Ukrainas framtid. Det är korrekt på flera sätt.
De två pågående offensiverna har ett osäkert slut. Hur långt kan Ukraina avancera in i Ryssland och vilka blir Putins motdrag.
Lika osäker är framtiden när det gäller stödet från väst. Vad händer i Tyskland och krafterna som vill minska militärutgifterna, och vad händer i Frankrike och inte minst, vad händer i USA efter valet i höst?

Vladimir Putin tycker sig ha tiden på sin sida, och om väst nervöst börjar skruva på sig och att Ukraina har skänkts nog, kommer Putin att få rätt. I stället måste det västliga stödet trappas upp på alla sätt, mer pengar, frihet att använda alla vapen där de bäst behövs, mer materiel, fler sanktioner mot Ryssland och dess vapendragare. Det är hög tid att släppa de band som binder Ukraina från att använda alla vapen, även på ryskt territorium, Ukrainas luftvärn måste stärkas så att Ryssland oinskränkta luftkrig kan stoppas.

Underlag: Ledare DN 5 sept 2024.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar