söndag 8 september 2024

DONALD TRUMPS MUSIKBRÅK


















ARTISTER KRÄVER ATT HAN SLUTAR SPELA DERAS MUSIK.

Familjen till den bortgångne soullegenden Isaac Hayes kräver att Donald Trump slutar spela legendarens 60-talshit "Hold on. I´m coming." utan giltig licens. En federal domstol har nu gått på familjens linje och beslutat att Donald Trump inte längre får använda låten i sin pågående valkampanj, rapporterar SVT Kulturnyheterna. Det är det första fallet som tagits upp av en domstol, men listan över artister och band som vänt sig mot Trump och hans valkampanj är mycket lång.

Redan 2016 innan han valdes till president kritiserade företrädare för den brittiske artisten Adele  att Trump utan lov använt låtarna "Rolling in the deep" och "Skyfalls" . Band som Earth, Wind and Fire, Free och White Stripes framförde liknande klagomål. Även Bruce Springsteen visade sitt missnöje 2026 efter att Donald Trump spelat hans hitlåt "Born in the USA" på ett möte.. I stället för att stämma presidentkandidaten valde Springsteen att ge sitt stöd till Hillary Clinton, och 2020 svarade han med en anti-Trump-låt "That´s what makes us great".

The Rolling Stones har vid upprepade tillfällen 2016 och2020 bett Trump att sluta spela "You can´t always get what you want". Bandet har skickat varningar och hotat med att vidta rättsliga åtgärder om det händer igen. Det har även Rihanna vars team kräver att kampanjen genast skall sluta använde hennes musik efter att Trump spelat "Don´t stop the music" på flera möten 2018. 2020 kampanjade Trump en andra gång och klagomålen började strömma in. Bland annat från Creedence Clearwater Revival, som inte alls uppskattade hur Trump använt sig av deras låt "Fortunate son" och slog till med en varning.

Inte heller Neil Young , vars låt "Rocking in the free world" har spelats på Trumps valmöten , har hållit tyst om saken.. I stället valde han att skriva ett brev till presidentkandidaten: "Jag hoppas du hör min röst. Kom ihåg att det är en röst från en skattebetalande amerikansk medborgare som inte stöttar dig".

Panel at the disco- sångaren Brandon Urie  använde ännu hårdare ord:"Kära trumpanhängare, fuck you.Du är inte bjuden, sluta spela mina låtar."

I år möttes Trump av en arg svensk popgrupp efter att kampanjen använt fyra Abbalåtar, bland annat "The winner takes it all" och "Dancing Oueen", i videomontage. Abbas företrädare svarade med att kräva att videorna skulle plockas bort medan Trumps företrädare menade att man hade licens och kunde använda musiken.

Beyoncé har också gått i clinch med Trump och kräver i ett varningsbrev att han han inte ska använda hennes musik. Det efter att en republikansk talesperson delat ett klipp på presidentkandidaten med hennes låt "Lemonade, vilken hon tidigare gett Trunps motståndare Kamala Harris tillåtelse att använda i sin kampanj.

Samtidigt har bandet Foofighters meddelat att om Trumpkampanjen spelar deras låt "My hero" igen så kommer samtliga royalies att doneras till Kamala Harris valkampanj.



Underlag: Matilda Källén, DN - kultur







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar