fredag 30 augusti 2024

MÄRTHA LOUISE OCH SHAMANEN

 

 NORSKA KUNGAHUSETS SVAGA PUNKT
Det blir allt svårare för Europas kungahus att behålla sina polerade fasader. Det beror bland annat på att förtroendet för kungahuset påverkas av vad de som är i dess utkant gör. Och till skillnad från förr har ingen kunglig patriark rätt att lägga sig i sina vuxna barns livsstil eller val av partner.
Dagens modell vilar alltså på att även de som befinner sig i kungahusets periferi visar gott omdöme och fingertoppskänsla för var gränsen går. Det vill säga raka motsatsen till de senaste turerna i Norge.


                                                             Gammal shaman
I helgen gifter sig kungaparets dotter, prinsessan Märtha Louise, med en shaman. Han har bland annat sagt att han blivit botad från covid-19 med en medaljong som han säljer dyrt. medan hon säger sig kunna kommunicera med änglar och djur. Dessutom har paret sålt bildrättigheterna för bröllopet till Hello och Netflix, vilket innebär att de kammar hem flera miljoner på evenemanget som brudens föräldrar har betalt. För att sänka det folkliga förtroendet ytterligare har det nyligen framkommit att den norska kronprinsessans son från en tidigare relation har misshandlat sin flickvän, slagit sönder hennes lägenhet och tagit kokain. Tillsammans med Märtha Louises vägval har det lett till att nästan fyra av tio norrmän har fått en mer negativ syn på den norska kungafamiljen, enligt en undersökning från NRK, och det alltså utan att de som ingår i själva kungahuset och utför officiella uppdrag - kungaparet, kronprinsparet och arvprinsessan - är inblandade.


På så sätt har Norges kung samma problem som kollegorna i många andra länder. I Storbritannien har kung Charles yngste son med fru, Harry och Meghan, lämnat både kungahuset och landet med buller och bång samt talat ut i tv där de framställer "firman" i dålig dager. Lillebror Andrew blev fråntagen sina kungliga uppdrag, efter att ha blivit påkommen med uppenbara lögner i en BBC-intervju. Och i Spanien har kung Felipe tagit avstånd från sin pappa på grund av anklagelser om korruption och pengatvätt, och 2017 dömdes hans dåvarande svåger till fängelse för skattefiffel.
Det kan tyckas orättvist att personer som har avgått eller befinner sig långt från tronen påverkar bilden av hela kungahuset. Men det är en av flera nackdelar om man håller sig kvar vid det statsskicket.
Monarkin bygger trots allt på blodsband.

Underlag: Susanne Nyström, ledarskribent DN.



























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar