måndag 26 augusti 2024

DOKTOR ALLVETANDE


 Krebs hette en arg och enfaldig bonde som ville komma upp sig i världen, och en dag kom han på idén att om han blev Medicus så vore hans lycka gjord. Han frågade sig för hos stadens läkare, som på skämt rådde honom att ta på sig doktorshatt och frack och sätta upp en skylt med texten: "Doktor Allvetande".


Bonden gjorde så och efter en tid blev han uppsökt av en greve som blivit bestulen och menade att Dr Allvetande borde kunna peka ut var pengarna fanns. Doktorn tog sin fru med sig till grevens slott, där det först vankades middag. När man slagit sig ner och en betjänt kom in med ett fat, viskade doktorn till sin fru: "Här kommer den första". Han menade förväntansfullt den första rätten, men betjänten som hörde till tjuvbandet, trodde att han menade den första tjuven, och han varskodde sina kumpaner. Andra och tredje rätten serverades av andra inblandade betjänter, och när de hörde doktorn säga: "Här kommer den andra" och "Här kommer den tredje" blev de övertygade om att han hade uppdagat dem.


Efter middagen tog de honom avsides och lovade berätta var pengarna fanns  om han i sin tur lovade att inte avslöja dem. Doktorn gick med på detta och berättade sedan för greven var tjuvgodset fanns och var han kunde hämta det. Dubbelt   belönad, både av tjuvarna och av den bestulne, for han hem igen. Och från den dagen var Doktor Allvetandes goda rykte grundmurat.

Underlag: Louis Moess "Doktor Allvetande, som ingenting visste." Först publicerat i "Stora Mytologiska Uppslagsboken" av Alf Henrikson, Lars Hansson och Disa Törngren.





 




















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar