torsdag 22 augusti 2024

LJUSARE TIDER FÖR SVENSKA VINER


 SVENSK VINTURISM GÅR FRAMÅT

Just nu görs flera satsningar för att stärka den svenska vinnäringen- och därmed besöksnäringen. På landets vingårdar är känslan positiv.

Eftermiddagssolen gassar över de tjugotalet hektar som utgör Arilds vingård på skånska Kullahalvön. En samling campingtält syns bland de grönskande rankorna. Bortom dem korsvirkesgården från 1700-talet som utgör verksamhetens hjärta. När Annette och Jonas Ivarsson köpte anläggningen för 25 år sedan fanns inga tankar på viner. Men på marken växte en gammal vinstock av okänt ursprung och resten är historia. En historia som Jonas glatt delar med sig av under en rundvandring.-- I dag odlas det mesta av Sveriges viner i Kullabergsområdet. Kanske beror det på att det bor fler galningar här än i resten av landet, men det är inte hela sanningen, skämtar han och börjar fördjupa sig i landskapets unika fördelar som ligger till grund för att Sverige kan kalla sig ett vinland.

För den som bokar ett vingårdspaket väntar därefter tre rätter parade med Arilds druvdrycker i restaurangen. Att på så vis njuta av vingårdens olika skapelser är inget problem. Att hänga med i den svenska alkohollagstiftningen är en annan femma. Någon frågade: Kan vi köpa med oss en  flaska hem? Svaret är förstås nej.

Nästa sommar kan svaret bli ett annat. Regeringen har aviserat att ett lagförslag om försäljning av gårdsviner är på gång. Nästa sommar kan det vara klart.

På Thoras Vingård på Bjärehalvön, en knapp timme norrut, har man redan en butik klar. Här erbjuds vinprovningar och säljs honung och äppelmust. Förhoppningsvis får man sälja sina egna viner 2025. Det kommer att bli mycket positivt även för turistnäringen menar Johan Östberg som grundat Thora tillsammans med hustrun Heather, bördig från Avignon i Frankrike.
Vi odlar mycket Solaris i Sverige, en druva som kan kallas den svenska nationaldruvan. Men vi odlar också Pinot noir, berättar Emma Berto, som hittade sitt jobb som vinguide i Vinotek via Facebook. Vi har gett ut en digital  vinguide till 17 skånska vingårdar, något som Vinoteket lanserat nyligen.
De flesta vingårdarna ligger vid kusten med korta avstånd emellan. Perfekt för en cykel- eller bilsemester i det vackra landskapet.

Underlag: Linda Iliste, SvD.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar