lördag 3 augusti 2024

AUGUSTI 2024



 I Bondepraktikan kallas augusti månad Skördemånaden:


Nu slår jag av Bjugget (kornet) det hvita,

Och ser därtill om Lien kan bita,

Jag dricker och äter bitter Mat,

Och plägar mig väl af skön Sallat.


I augusti äter vi kräftor, hoppas på att det finns strömming kvar i Östersjön till surströmmingen som skall vädras i augusti. Vi ska ge oss ut i markerna och plocka svamp, och vi får inte glömma att titta på augustimånen då och då. I augusti börjar skolan igen. Detta gläder säkert många barn, man inte alla.


Dagen är alltjämt fjorton timmar lång i Skåne, femton i Svealand, sexton i Lappland. ----Inte förargas vi över att augusti har namn efter kejsar Augustus som gjorde sig enväldig genom en lång serie illdåd och ändå lyckades skaffa sig ett gott rykte inför eftervärlden, för han hade sinne för det som vi i dag kallar PR.--- År 8 f. Kr. lät han romerska senaten döpa om månaden Sextilis i samband med att han satte Caesars kalender i kraft igen-- det hade blivit trassel med den saken under inbördeskrigen.

Att kalla augusti för Skördemånaden stämmer bra även om man i Skåne påbörjar rågskörden redan i juli. Ordningsföljden i landet är sedan råg, korn, havre och vete, följt av potatisen som tas upp sent om hösten. Korn är det sädesslag som går att odla nordligast i Sverige.--- Man vet att vete har odlats sedan mycket lång tid tillbaka. Vete växte på Kinas åkrar redan för omkring 5000 år sedan. Man har också hittat vete i gamla egyptiska gravar och det finns avtryck av vetekorn i lerföremål från svenska stenåldersboplatser. Potatisen som ju är ett av våra viktigaste födoämnen har odlats under de senaste tvåhundra åren. Jonas Alströmer  introducerade potatisen som nyttoväxt i Sverige 1724. Men Olof Rudbeck odlade dock potatis i sin trädgård i Uppsala redan i mitten av 1600-talet!


Underlag: "Årspraktikan" av Britt-Marie Hallbert. Om "Almanackan" hänvisas till Alf Henrikson.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar