lördag 10 augusti 2024

TRUMP SAKNAR STRATEGI MOT HARRIS


 

 Republikanerna har ännu inte riktigt hämtat sig från att Demokraternas presidentkandidat blir en annan än de trodde. 81-årige Joe Biden betraktades som en relativt enkel match. Men nu står de inför en kampanj mot ett team av "glada krigare" och en entusiasm som de inte vet hur de ska hantera. Republikanernas kampanjstab har försökt få Trump att fokusera på sakpolitiska frågor, men varken han eller JD Vance har avhållit sig från att spela ut de sedvanliga rasistiska och sexistiska korten mot Harris. Trump har inte ens lyckats hitta något effektivt förnedrande öknamn på Kamala Harris av typen "Sleepy Joe" och "Crazy Nancy Pelosi". Trumps ilskna försök att ifrågasätta Harris blandade indisk-afrikanska identitet - en sak som hon själv aldrig har betonat - var en signal till den vita Maga-basen.(Make America Great Again). Men Trump måste hitta fler väljare än så, Harris är inte alls orolig för detta. JD Vance har haft problem med att förklara sig ur några av sina mest kvinnofientliga uttalanden, som att det demokratiska partiet styrs av "barnlösa kattkvinnor" och därmed inte har något intresse av landets framtid. Han har själv två barn med Usha Vance, dotter till en indisk invandrare. Dessa barn kanske hör till den kategorin också? Efter utnämningen av Tim Walz till vicepresident riktar Trump i stället attackerna mot dennes militära karriär, han tillhörde nationalgardet i 25 år. Han lämnade den tjänsten inte för att slippa tjänstgöring i Irak utan för att bli medlem i kongressen. JD Vance har varit marinsoldat och har som sådan tjänstgjort lite varstans i världen.


Det är knappt 90 dagar kvar till valet. Utvecklingen går rasande snabbt.  Omedelbart efter skottet som kunnat döda Trump hade många experter bråttom med att slå fast att valet var avgjort. Men fyra veckor senare har attentatet nästan fallit i glömska. I varje fall har det inte längre någon större politisk betydelse. Mycket kan fortfarande hända, ingenting går att utesluta. Det finns de som spekulerar i att JD Vance knappast sitter säkert längre. Han har inte varit någon succé som vicepresident och Donald Trump avskyr förlorare.
Medan Kamala Harris och Tim Walz drar rekordstora folksamlingar på sin blixtturné i de mest kritiska staterna i Mellanvästern och solbältet har Donald Trump inte varit ute på några kampanjmöten sedan förra veckan. Han låter i stället Vance sköta fotarbetet, genom att skugga Harris och Walz i vågmästarstaterna.
Varför? Är även den 78-årige expresidenten trött och känner att han - efter Bidens avhopp är "den gamle" som är kvar. Och att också han kanske borde kliva av?


Underlag: Ur fredagens tidningar 9 augusti.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar