onsdag 14 augusti 2024

FOLKE BERNADOTTE


 Folke Bernadotte sköts till döds i Jerusalem 1948 av terrorgruppen Sternligan. Han mördades för att han försökte skapa fred.

Kriget mellan Israel och palestinierna har med avbrott och korta fredsperioder pågått i sjuttiosex år. Från krigets allra första dagar har Sverige varit inblandat.


Greve Folke Bernadotte, som blivit internationellt känd efter räddningsoperationen med de vita bussarna, 20 000 fångar räddades ur nazisternas koncentrationsläger, utsågs till det nygrundade FN:s första medlare.
Kriget mellan de arabiska grannstaterna och Israel inleddes dagen efter att den israeliska staten utropat sin självständighet 14 maj 1948. Greven Folke Bernadotte lade fram ett förslag till lösning av konflikten. Han såg tvåstatslösningen som den enda möjligheten. Den 17 september mördades han emellertid på en gata i Jerusalem av den judiska terrororganisationen Sternligan. Bernadotte kom åkande utan eskort i en konvoj med tre bilar. Plötsligt var gatan spärrad framför dem. Män i camouflageuniformer sköt sönder Bernadottes bildäck, en av männen sprang till Bernadottes bil, stack in sitt automatvapen och avfyrade sex skott in i bilen. Bernadotte och hans sällskap - en fransk överste -  omkom omedelbart. Ingen dömdes för mordet, fastän alla visste att Sternligan låg bakom. Så sent som 1991 framträdde flera av gärningsmännen i israelisk TV då de skrattande skröt om attentatet.


Huvudmannen för mordet Yitzhak Shamir (bilden), blev senare utrikesminister och premiärminister. Attentatsmännens motiv var att Bernadotte påstås ha gått de engelska kolonialisternas ärenden.

Folke Bernadotte var son till prins Oscar, prinsen som var den första i kungahuset som trots kungens, Oscar II:s starka motstånd gifte sig icke kungligt och därför förlorade alla sina titlar och privilegier. Han gifte sig med adelsdamen Ebba Munck af  Fulkila.
Paret hade fem barn, Folke var den yngste. Han var kusin med Gustaf V, och gudfar till den blivande kung Carl XVI Gustaf.
Trots problem med dyslexi lyckades han ändå avlägga studentexamen. Han blev kavalleriofficer och framstående idrottsman. 1928 gifte han sig vid ett storstilat bröllop med över 1500 gäster i USA med Estelle Manville, dotter till en mångmiljonär, som blivit rik på asbet. Paret fick fyra barn. Innan giftermålet  fick Bernadotte en dotter med en känd revyartist i Stockholm. Det var yngste sonen Folke, som berättats om ovan. som blev medlare vid FN och senare mördad.
Folke Bernadotte var en skicklig organisatör, aktiv inom scoutrörelsen och chef för Röda Korset. Den alltid lika elegante greven visade många gånger i krigets Tyskland och i Israel stort personligt mod.

Han begravdes i Stockholm på hustrun Estelles födelsedag. Katafalken drogs av fyrtioåtta scouter. På kistan låg hans scoutstav, hans rödakorsmössa och en vit nejlika.

Folke Bernadotte är begravd på Norra kyrkogården i  Stockholm.

Underlag: Herman Lindqvist
























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar