måndag 26 april 2021

DAGENS NAMN

                        Statyn av Engelbrekt utanför Stockholms stadshus

27 April  -  ENGELBREKT
Det tyska namnet Engelbrekt kommer från forntyska Engilberht, där"Engil" står för ett dåtida folk och "berht" står för "lysande".

År 1225 mördades en ärkebiskop Engelbert i Köln och blev sedermera helgonförklarad. Denne ärkebiskop har ingenting med 27 april att göra. Den dagen är tillägnad den svenske bergsmannen och bondeledaren Engelbrekt Engelbrektsson, som mördades  på en holme i Hjälmaren, inte så långt från Göksholm, den 27 april 1436 av Magnus Bengtsson (Natt och Dag), sannolikt på uppdrag av riksmarsken Karl Knutsson. De konkurrerade om makten sinsemellan och med Erik av Pommern, som också gjorde anspråk på Sverige tron.
Engelbrekt föddes i Ängelsberg i Bergslagen, som hade ett bruk som grundats av hans far som också var bergsman och invandrat från Tyskland till Norbergs bergslag.
                                          Släkten Engelbrekts familjevapen

Efter sin död blev Engelbrekt föremål för en stark helgonkult, koncentrerad till Örebro där hans kvarlevor bevarats på slottet. Sedan Sverige blivit protestantiskt blev han också en politisk symbol som förkroppsligade allmogens frihetslängtan.
Den bilden befästes av 1800-talets historieskrivning som ledde till att Engelbrekt är en av de få, utan att vara av vare sig kunglig släkt eller av kyrklig betydelse, som har fått en kyrka uppkallad efter sig, Engelbrektskyrkan i Stockholm.

                                                  Engelbrektskyrkan

Även om Engelbrekts  minne lever kvar har hans namn inte fått så stor användning som dopnamn. Formerna Ingbrikt och Embrikt, som förr förekom i Dalarna, är numera mycket sällsynta. Vid millennieskiftet fanns omkring 600 personer i Sverige som hette Engelbrekt.
Få svenskar har gett upphov till så många (och stora) statyer som Engelbrekt. Bland annat i Stockholm, vid stadshuset och vid Engelbrektskyrkan, i Arboga, i Örebro och i Norberg.

Underlag: Bengt af Klintberg
                  Dick Harrison, jourhavande historiker
                  Wikipedia


















 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar