I en intervju i Aftonbladet i veckan gav Johan Rockström sin syn på var vi står i klimatfrågan.
Johan Rockström är professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet och chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research.
Han inleder intervjun med sin övergripande syn på klimatläget, "världen står och väger som i ett cancerläge", säger han och pekar på havets upptag av värme och koldioxid som det mest oroande området. " Vi vet inte om verkligen kommer att hålla ", säger han och fortsätter:
Det är en motsägelsefull bild som framträder över de senaste tre åren sedan IPCC (FN:s klimatpanel) slog fast att utsläppen måste halveras till år 2030. Det är som att leva i två världar. Å ena sidan där klimatfrågan är på allas läppar och där stora kliv tas. Sedan finns den andra världen, den värld där vi i dag genom att förbränna fossila bränslen pumpar ner så mycket värme i haven att det motsvarar energin från fem atombomber varje sekund. En värld där världens skogar tycks närma sig en brytpunkt när de kan ta upp mer koldioxid och i stället bli en utsläppskälla, där världens oljebehov rusar och kommer att öka fram till 2026 och där kolkraften i Kina byggs ut kraftigt. Hur skall dessa två världar kunna rymmas i samma?
Vi har i dag mera vetenskapliga belägg än vad vi hade för tre år sedan, havsökningen går snabbare än vi förväntat oss, Arktis är mycket känsligare än vad vi trodde och att vi nått en tröskelpunkt för korallreven.
Globalt har vi inte gjort några framsteg de senaste tre åren. Utsläppen fortsätter att öka, marginalerna till katastrofer minskar.
Men det finns ljusningar, menar Rockström. Det finns hundratals internationella företag som bestämt sig för att landa på nollutsläpp om 30 år. Bilindustrin tävlar om att elektrifiera, stålindustrin om att bli fossilfria. USA, EU och Kina har sagt att man skall ha 0-utsläpp 2050 eller något senare för Kina. Många skall halvera utsläppen till 2030, vilket vetenskapen pekar på att det krävs.
Men det är bråttom. Vi har bara tio år på oss. Man ändrar inte globala beteenden snabbt. Det tog oss en hel generation med rökningen. "Kanske skall vi spara oljan som är kvar till att bygga upp våra vindkraftverk i stället för att köra upp allt med bilkörning".
Det krävs stora infrastruktursatsningar för att gå över till ett CO2-neutralt samhälle. Måste vi använda gammal industri och teknik släpper vi ut stora mängder CO2. Det finns inga belägg för att vi kan fixa klimatkrisen bara genom teknologi och fortsätta att leva som i dag. Inte heller finns det bevis för att en global massrörelse skulle hinna startas upp i tid. Detta är viktiga frågor och ärligt talat finns det inga enkla svar.
Men hans slutsatser är att det är möjligt att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Men det är en oerhörd utmaning och vi måste nog förbereda oss på att vi under en period kommer att tvingas att se hur temperaturen bryter igenom den viktiga gränsen.
Underlag: Johan Råckström
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar