tisdag 27 april 2021

VALBORGSMÄSSOAFTON



 Snart är det Valborg, tiden går fort. Mars och april har varit kalla med många nattfrostnätter. Men Valborg firar vi ändå. Det skall ju bli varmare?

Sedan 1400-talet firas dagen till minne av det tyska helgonet Sankta Walpurgis.
Valborg blev helgonförklarad 1 maj och kom att förknippas med andra förkristna tyska vårfester som hölls vid den här tiden. Dessa stämplades av de kristna som häxsammankomster. Valborgskulten som uppstod efter hennes död år 779 kom i hög grad att handla om skydd mot häxor och onda andar. För att oskadliggöra dessa spökerier förde man oväsen med skott, rop och horn och tände eldar på höjderna.
Våra svenska häxor rider också på kvastar och kallas påskkärringar. De reser till Blåkulla (ön Blå jungfrun) på skärtorsdagen.

VALBORG SOM AKADEMISK HÖGTID
Valborg är en av årets stora högtider vid flertalet universitet och högskolor. Den dagen sätter man på sig studentmössan.

Valborg i Uppsala.
Firandet av vårens ankomst är en urgammal tradition som under början av 1800-talet övertogs av studenterna bland annat i Uppsala. Vid den tiden började studenterna manifestera sig som en särskild samhällsgrupp med egna traditioner och fester. År 1842 fastslog Upsala studenters sångkör, Allmänna sången, att valborgsmässoafton skulle vara en av fyra årliga högtider som studenterna skulle fira. De övriga var Gustav Vasas födelsedag 12 maj och Gustav II Adolfs och Karl XII:s dödsdagar, den 6 respektive 30 november. Bara valborgsmäss och 6 november har överlevt in i vår tid.


Sedan 1975 äger den så kallade forsränningen rum under förmiddagen sista april. Den började som en informell tävling i gummibåtar längs Fyrisåns centrala delar, men utvecklades snart till en karneval med tusentals åskådare och med ekipage av alla de slag.
Studentfesterna börjar två dagar före Valborg med "Skvalborg", dagen efter följs av "Kvalborg", och för de riktigt ihärdiga "Finalborg". Därefter följer grillfester och lekar natten lång. Dagen efter kan det se ut som bilden visar (2010).


Valborg i Göteborg
Studenttåg med studentorkestrar från de olika kårhusen sammanstrålar i Trädgårdsföreningen på eftermiddagen. Där spelar orkestrarna, där hålls tal och där åker studentmössorna på.
På kvällen inleds Cortègen från Chalmers. En par timmar lång karavan ringlar genom staden, mest lastbilar där studenterna byggt scener i papp och papier maché. Studenterna är skådespelare och aktuella händelser parodiseras. Mellan lastbilarna förekommer s k "lösnummer". Det kan vara motoriserade badkar och spektakulära hembyggen. Cortègen brukar åses av hundratusentals göteborgare.


Valborgsfirande i Stockholm
På Skansen i Stockholm har man firat vårens ankomst sedan 1894 med sedvanliga programinslag. Studentfestligheterna äger rum i de olika kårhusen.

Valborg i övriga universitetsstäder,  Linköpng, Luleå, Malmö, Umeå, Örebro, Visby m fl har var och en satt sin speciella prägel på firandet beroende på klimat, natur och traditioner.

Underlag: Främst Wikipedia


















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar