I föregående blogg berättade vi om Borgströms senaste bravad. Han vägrade ta på sig fotbojan då han skulle friges villkorligt efter att ha avtjänat två tredjedelar av sin strafftid. Men han blev inte fri så länge.
Vid 57 års ålder har han valsat ut och in ur anstalterna, mer än vad som är nyttigt. I fallet Borgström kan man nog hävda att straff inte hjälper, varken som avskräckning eller för bot och bättring.
Några av de otaliga personutredningar som gjorts har gett vid handen att Borgström redan som 13-åring var en fullfjädrad tjuv. Vid 16 års ålder åkte han fast vid ett inbrott i ett varuhus tillsammans med sin styvfar. Det fortsätter sedan på samma sätt. Innan han var 20 hade han hunnit med några turer på kåken. Stölder, bedrägerier, knark, hembränning.
Så här långt kunde detta vara berättelsen om vilken snedseglare som helst som finansierade missbruk genom inbrott och stölder.
(Borgström inför rätta)
Kyrkor, Emils snickarboa i Katthult, fabriker, bostadshus. Borgström tros på 2000-talet ha anlagt mer än 200 bränder, som kostat samhället mer än en miljard kronor. Men mordbrännaren var slug och fängelsestraffen på åtta år respektive tre år var bara en bråkdel mot allt han ställt till med.
Nu är Borgström inlåst men förr eller senare släpps han ut igen och det finns risk för flera bränder. Att ingen har skadats eller omkommit vid alla dessa attentat är bara en tillfällighet. Detta är med andra ord en mycket farlig man som staten inte lyckats stoppa.
Det har gjorts psykiatriska undersökningar av Borgström. Han har befunnits ha en psykisk störning, men inte tillräckligt allvarlig för rättspsykiatrisk vård. Detta beror i sin tur på hur lagen ser ut. En länge pågående debatt om hur slappt psykiskt sjuka våldsbrottslingar behandlas fick riksdagen att skärpa paragraferna och göra det betydligt svårare för domstolarna att döma till vård. Resultatet blev det förväntade. Farliga och sjuka avtjänar ett straff och släpps sedan ut lika farliga och sjuka som tidigare.
Med en lägre tröskel hade Borgström fått vara inlåst på en rättspsykiatrisk klinik tills han bedömts vara frisk. Sannolikt hade han aldrig släppts.
Med rädsla för att vara alltför mjuka skrev politikerna om en lag som kunnat användas för att stoppa gryningspyromanen.
Underlag: Oisin Cantwell, Aftonbladet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar