Konrad Adenauer blev tysk förbundskansler 1949. Han hade sina rötter i 40-talets ruiner. Hans valspråk var:"Keine experimente". Den tyska stabiliteten som blev resultatet, i kontrast till nazismens och kommunismens vanvett, gav Kristdemokraterna rollen som förbundsrepublikens politiska klippa, med 50,2 procent i valet 1957.
Adenauers arvtagare Helmut Kohl fortsatte i samma anda. Tysklands återförening 1990 var visserligen ett experiment i den högre skolan, men alternativen hade varit ännu mera vågade, Kohl blev i sin tur mentor till Angela Merkel, en trulig kvantkemist från DDR, och resten är, jawohl, historia.
Angela Merkels epok som världens mäktigaste kvinna har präglats av remarkabla händelser eller experiment. Finansbranschen uppfann finurliga sätt att hantera tveksamma bostadslån. Det orsakade finanskrisen 2008 som ett par år senare utvecklades till ett hot mot hela eurosamarbetet, med Grekland som epicentrum. Tyskland tog notan. När coronaviruset tio år senare stressar Europas ekonomi görs nya hisnande experiment av skuldsättning och överföringar från nord till syd. En motvillig Merkel står som garant, återigen därför att alternativet -- EU:s upplösning -- vore ännu mer våghalsigt.
Få gånger har Angela Merkel under tre decennier i storpolitiken låtit utopin ta över och accepteras och då har det gjorts för stabilitetens skull.
Helmut Kohl visade vägen genom att ersätta D-marken med euro, ett offer för att stormakterna skulle acceptera Tysklands återförening.
Angela Merkel stödde USA:s invasion av Irak, även om USA:s planer var verklighetsfrämmande. Flyktingkrisen 2015 hade delvis sin bakgrund i Irak, men främst i det syriska inbördeskriget. Angela Merkel öppnade dörren för en miljon flyende och sade "Wir schaffen das" - vi klarar av det. Ytligt sett ett gigantiskt experiment, men i ljuset av tysk historia en moralisk nödvändighet.
Tysklands avveckling av kärnkraften följer samma mönster. Vilken väg är säkrast? Utfasningen av kolet blir en fråga för Merkels efterträdare.
På gott och ont har hon, kemiforskaren och prästdottern från Templin, vägrat laborera. Viktigast var det kanske ifråga om politisk stil. Under en period av virala känslostormar med Donald Trump som extremfall, blev det ovärderligt med en seriös politiker i Europas centrum.
Mutti Merkel. När demokratin krisat och länder som Polen, Ungern, Turkiet monterat ner friheten, har kanslern i Berlin stått stadigt.
Som så ofta med historieskrivning är det för tidigt att spika Angela Merkels eftermäle. Flera geopolitiska jordskred har inträffat under hennes år: brexit, rysk aggression och kinesisk marsch i totalitär riktning. Inget av detta är Merkels fel. intern dynamik i Storbritannien, Ryssland och Kina ligger bakom - men Tyskland är särskilt känsligt för följderna. Det handlar om EU:s framtid och det handlar om freden, aldrig given i Europa.
När Merkel lämnar scenen pågår en hotfull rysk uppladdning mot Ukraina. Den tyska ångesten över att få husera Natos atombomber växer på nytt. Historien går igen.
Underlag: Niklas Ekdal DN
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar