ETT TURISTVISUM TILL BELARUS. DÄRIFRÅN TILL POLSKA GRÄNSEN -- OCH SEDAN VIDARE TILL ETT NYTT LIV I TYSKLAND ELLER SVERIGE.
DEN NYA FLYKTINGRUTTEN ÄR ETT VÄLSMORT OCH LÖNSAMT MASKINERI.
Distriktshuvudorten Ranya i irakiska Kurdistan, nära gränsen till Iran, är en av de städer där människosmugglarna står högt i kurs. Länge har de organiserat "resor" till EU genom Grekland, Bulgarien eller västra Balkan.
Nu är det Belarus som gäller, raka vägen via Ukraina.
--"Jag säljer drömmar", säger en människosmugglare i Ranya till polska tidningen Gazeta Wyborcsa som har begett sig till den nya flyktingruttens startplatser i Mellanöstern.
Tidningens reporter berättar hur befolkningen kläms mellan shiítiska miliser. tidigare IS-medlemmar, vanliga banditer och irakiska säkerhetsstyrkor.
Den som har råd försöker med alla medel ta sig därifrån. Sammanlagt uppskattas att det finns mer än en miljon internflyktingar enbart i Irak.
Människosmugglaren i Ranya berättar att han har medarbetare längs hela flyktvägen.
I Minsk tas flyktingarna emot av landsmän. Sedan tar polacker över. Allt i allt kostar det minst 3 000 dollar.
FLYKTINGVÄGAR FRÅN IRAK
Andra erbjuder hela paket med allt från turistvisum och hotell till garanterad inresa i Tyskland. Då kostar det upp emot 12 000 dollar.
Sedan Aleksandr Lukasjenko i våras öppnade ett snabbspår från Mellanöstern till Belarus och gränsen till EU-grannarna har smugglarna högkonjunktur.
Tyska tidningen Die Welt har gått igenom dussintals chattkanaler med i många fall tiotusentals abonnenter. "Vi har en enkel väg från Belarus till Tyskland. Två dagar till fots i Polen, en bil som väntar på dig, betalning efter ankomst", lyder ett av dessa erbjudanden. I ett annat som SvD finner på Telegram ges 100-procentig garanti för slutdestination Tyskland.
Resebyrån Adam Travel, med kontor i Minsk och Damaskus, visar på Facebook mestadels unga män i flygplan eller på terminalen i Minsk och skriver: "Turistgruppen anländer till Belarus. Vi önskar er lycklig vistelse".
Migrantströmmen är fortfarande strid och i Minsk tros upp emot 15 000 migranter vänta på rätt tillfälle. Redan nu råder minusgrader i gränsområdena.
Så länge sanktionerna mot Belarus upprätthålls tros Aleksandr Lukasjenko fortsätta att hota med massmigration.
Men minst lika viktigt är att "turistströmmen" till Belarus ger intäkter som den alltmer isolerade regimen behöver för att överleva.
Underlag:(Via Toröredaktionen) Tomas Lundin SvD.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar