Mitt under den mörkaste pandemin twittrade Expressens politiske kommentator Viktor Barth-Kron att " när det här är över kommer 30% av vår kvarvarande BNP utgöras av padelverksamhet".
Möjligen en lätt överdrift, men pandemin innebar verkligen att Sverige fick en ny baslinjeindustri.
Padelbanorna spred sig som ett influensavirus över landet, och för några dagar sedan rapporterade SVT att det nu finns runt 700 padelhallar i Sverige. Det är nästan dubbelt så många som i slutet av 2019.
Den allra första svenska padelanläggningen stod klar 2013. På bara 8 år har en för Sverige ny idrott blivit både en folkrörelse och en expansiv del av fastighetsbranschen.
Man kan undra hur det kunnat gå så snabbt, med tanke på att det brukar ta ungefär lika många år av våndor för en enda kultur- och fritidsnämnd att fatta beslut om att köpa in en ny tjockmatta till den kommunala gymnastikhallen.
Och förklaringen just det, att padeln till skillnad från de flesta andra folkidrotter är i stort sett kommersiell. Paddelhallarna ägs och drivs i regel av vinstdrivna bolag, inte av kommunala fritidsförvaltningar eller bidragsberoende idrottsföreningar.
Padelboomen är en pedagogisk illustration av skillnaden mellan marknad och politik. Medan marknaden bejakar människors önskemål, är politikens reflex alltid att hålla emot, eftersom lyhördhet alltid riskerar att belasta den kommunala driftbudgeten.
Vilka önskemål som tillgodoses blir i slutändan en fråga om det är ponnypapporna eller hockeymorsorna som har de bästa kontakterna i stadshuset.
Tidigare i år blev dock Padelförbundet invalda i Riksidrottsförbundet, bland annat för att få tillgång till statliga stöd för barn- och ungdomsidrott. Pengar som bara betalas ut till föreningar inte till företag.
En bättre ordning hade varit att padelbranschen i stället hade använt egna medel för att subventionera skolningen av nya generationer spelare. Att göra sig beroende av det offentliga slutar sällan väl. Varken för civilsamhället eller BNP.
Underlag (via Toröredaktionen): Peter Wennblad, SvD
.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar