torsdag 30 mars 2023

APRIL



 VI NÄRMAR OSS VÅRMÅNADEN APRIL!
I april gläds vi åt barmarken, fröjdas åt vitsippan och blåsippan, tvättar fönster, plockar kvistar och pinnar åt vårelden, plockar in björkris och pryder det med vippor, äter ägg, väntar på Valborg.
Dagen är över fjorton timmar lång i Skåne, nära femton timmar i Svealand och gott och väl sexton timmar i det snöiga Lappland.
Ingen vet varför april heter april och ändå har kloka människor funderat över det i drygt tvåtusen år nu.


STILLA VECKAN
Påsken kommer tidigt i år. Skärtorsdagen infaller redan 6 april-
Stilla veckan, även passionsveckan, dymmelveckan eller tysta veckan, är den sista veckan i fastetiden, det vill säga veckan före påskdagen. Den sträcker sig från palmsöndagen till påskafton och firas till minne av Kristi lidande och död på korset.

De olika dagarna har traditionellt haft olika namn, men bara palmsöndagen, skärtorsdagen, långfredagen och påskafton har kyrklig betydelse med gudstjänster.
Måndagen kallas blå eller svarta måndagen, tisdagen kallas vita tisdagen.
Onsdagen i stilla veckan har kallats dymmelonsdag, efter seden att inför påsken byta ut klockans metallkläpp mot en av trä, en så kallad dymmel.. Under påskdagens gudstjänst är metallkläppen tillbaka.

¤   Nancy Astor
Vi kvinnor pratar för mycket, men ändå så säger vi bara hälften av  vad vi vet.

¤   Germain Glidden
Ju äldre jag blir, desto mer lyssnar jag till folk som inte säger så mycket.

¤   Drottning Kristina
Den som håller sig god vän med alla är inte vän med någon.

¤   Frank Crane
Hemligheten med att skaffa sig bekymmer är att bara tänka på sig själv.

¤   John Locke
Tur är ett ställe där förberedelser och möjligheter möts.

¤   Dag Hammarskjöld
Att vara andra till lags? Det är med dig själv du måste leva.

¤   Robert Frost
Genom att troget arbeta 8 timmar om dagen kanske du slutligen får bli chef och arbeta 12 timmar om dagen.

BONDEPRACTICAN


APRILIS
April månad kallar man mig,
Att plöja och så lärer jag dig,
Jag låter slå nu min Median,
Att jag min sundhet hafva kan.

I April månad skall man bruka en god drick som gifver människan ett sundt lif. Rättika och Kabutz ska man icke överflödigt bruka, förty de gifva ondt flott. Man må väl låta Medianen och sätta koppor.
Uti Oxens stjärnbild är gott att hålla bröllop, att afvänja Barn, att bygga, köpa och sälja. Godt är att så och plantera.

VÄGVALET



Bloggredaktionen har befunnit sig i Skåne hela mars månad. Från vädersynpunkt har det varit påfrestande, med regn och kraftiga vindar mest varje dag, med en del snöinslag då och då. Temperaturen har legat mellan fem och tio plusgrader om dagarna och ett par plusgrader kvällar och nätter. Till påsk planerar vi, om vädret tillåter det, att åka norrut till Nyköping. Vi får väl då sannolikt uppleva samma vädertyp en månad till.
I övrigt ser inte den överblickbara framtiden särskilt munter ut heller.
Kriget i Ukraina rasar vidare. Putin verkar vara lika galen som vanligt. Ukraina har börjat få de utlovade Leopardstridsvagnarna. Förhoppningsvis skall det påverka de fortsatta striderna till Ukrainas fördel.
Runt om i världen är det oroligt, bankkriser, uppror i Frankrike, där man vill höja pensionsåldern från 62 till rimliga 64 år. I Israel har man också svåra oroligheter. Där vill regimen minska domstolarnas makt och urholka demokratin. Här hemma väntar vi på att bli Nato-medlemmar, Turkiet och Ungern bromsar, men Finland tycks vara klara.
Inom inrikespolitiken har vi  problem med inflation, elpriser och eltillgång, bränslepriser och ett   totalstopp på nästan all byggnation trots den höga bostadsbristen. Detta kan bli mycket besvärande på sikt, inte minst mot bakgrund av den nyetablering av en lång rad  industrier som pågår i Norrland.
Det är en tröst att våren är i antågande. Allting blir mera uthärdligt då.

Underlag: De äldste i Sherwoodskogen.
Med hälsningar
Robert och Marion


































































1 kommentar:

  1. Ja, snart är det en riktig vårmånad men det känns som vinter! Igår massor av snö här i Sörmland- kanske slapp ni det i Höganäs? Vi ses framöver hoppas jag- kram från Elin

    SvaraRadera