fredag 10 mars 2023

HUR GAMMAL VILL DU BLI?


 Om du kunde välja hur länge du skulle leva, hur många år vore lagom? Finns det ett "bästföredatum? Det har gjorts en undersökning om detta. Kanske överraskar svaret en del. Kanske har du inte tänkt tanken tidigare, men om du får frågan hur skulle du svara?

2020 var medellivslängden i Sverige för män 80,6 år och för kvinnor 84,3 år.

1100 svenskar mellan 18 och 79 år i Novus panel fick frågan: Hur många år skulle du vilja bli (innan du dör)?
¤ Färre än 5 % svarade under 80 år, som alltså ses som ett allt för kort liv.
¤ Lagom långt verkar vara 90 år, som är det vanligaste svaret. 20 % valde den åldern.
¤ Nästan lika många, 17 %, svarade 100 år, vilket var gemensamt för både kvinnor och män.

Viljan att leva länge är större bland unga än bland äldre. En förklaring till detta kan vara ungdomlig hybris, unga tror att bästföredatum nås betydligt senare och vill i genomsnitt leva 14 år längre än dem som är över 45 år.
Hur många år en människa vill bli har också ett positivt samband med hur meningsfullt de uppfattar att livet är.
Det finns forskning som visar att människor som uppfattar livet som mer meningsfullt håller sig vid liv längre -- sannolikheten är högre att de fortfarande är i livet när forskarna återkommer vid någon senare tidpunkt. Det har såvitt känt inte gjorts några studier på hur tidsläget påverkar människors vilja att leva länge (krig i vår omvärld, klimatförändringarna, mat- och energikriser, flyktingkatastrofer), och hur viljan att leva länge ser ut i olika åldersskikt av befolkningen.

Det brukar ju heta att påminnelser att livet är kort gör det mer meningsfullt. Men kanske är det också så att ett liv som är långt kan fyllas med mera mening. Men motsatsen kan också gälla, viljan att leva länge påverkas också av obehagliga framtidsutsikter.

Underlag: Från Toröredaktionen. Studien har genomförts av Micael Dahlen, SvD.





















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar