söndag 26 mars 2023

KUNGLIGA HOVSTALLET


 Varför ska prinsessan Madeleine och hennes familj flytta in i ett stall? I tidningarna står att hon ska flytta in i Kungliga Hovstallet.
Visserligen är Madeleine den enda i  den kungliga familjen som älskar  att rida och har i alla fall varit en duktig ryttare, men bo i stallet?
Det låter märkligt för i hovstallet finns kungens 16 hästar som används vid officiella ceremonier och korteger i stan och vagnarna som hör till med uniformer för dem som skall köra och rida. Dessutom finns kungens cirka 20 bilar där. Men allt det här är inte i samma byggnad.
Hovstallet är ett helt kvarter med nio byggnader kring en stor innergård. Här finns många exklusiva lägenheter för personer anställda i hovet. Madeleine har sju nyrestaurerade rum där med många
badrum, långt ifrån hästarna.

Sjuglasvagnen byggdes inför kung Oscar II:s 25årsjubileum som svensk och norsk regent 1897. Vagnen är uppställd i Hovstallet och används vid högtidliga tillfällen.

Hovstallet är bara drygt 100 år gammalt och var en gång en av stadens mest utskällda byggnader. Det skymde den fina utsikten mot vattnet som många hade haft i generationer. Debatten var häftig. Verner von Heidenstam skrev om detta "röda fruktansvärda tegelröse". Han skrev man undrar vad det ska bli. Ska det bli ett slakteri eller en straffanstalt? Tegel av den sorten användes mest för industribyggen och för Östermalmshallen som låg strax intill.

Hovstallet låg länge på Helgeandsholmen, där Riksdagshuset står nu. Där hade Nicodemus Tessins skapelse Hovstallet legat i över två hundra år. I den högra kanten, i grönområdet framför Riksdagshuset, kan man än i dag se stenkrubbor som hästarna åt ur och i nuvarande Hovstallet är hästarnas namnskyltar vid spiltorna tagna från det gamla stallet på Helgeandsholmen.
Varje nyinköpt häst får ett nytt namn då den kommer till stallet.. Sålunda hette t ex den nyinköpte  hästen Dandy Primo Primero, då han kom till stallet. Det låter kanske som ett rödvin. Nu heter han emellertid något annat och mera neutralt.
Ni har sett stora kalas och fin dramatik på film som spelats in i Hovstallet. Där stod nämligen familjen Ekdahls hus i "Fanny och Alexander".

Underlag: Herman Lindqvist































 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar