lördag 11 mars 2023

VICTORIA I AUSTRALIEN


 Victoria och Daniel kom nyligen hem från en resa till Australien, deras första officiella besök där. De fick säkert inte att träffa kungen av Australien, Charles III. Han har ännu inte själv varit där sedan han blev kung.
Kungarna av England har varit kungar av Australien sedan 1788, man kan undra varför, eftersom Australien sedan länge är ett fritt, rikt land ca 2000 svenska mil från London och kungarna har under åren ytterst sällan visat sig här nere.
År 1788 landsatte britterna 1 700 straffångar på ön och sedan dess är kontinenten formellt engelsk. För landets vita befolkning, som nästan alla kom från de brittiska öarna, var det självklart att ha kvar länken till den rika och välordnade världen.


Victoria och Daniel fick kanske inte veta att Australien kunde ha blivit en svensk koloni! Det var Gustav III som året innan britterna kom fram lovade två beväpnade svenska örlogsskepp och ett handelsskepp till en nederländsk äventyrare, William Bolt, som lockade Gustav med en stor ännu okänd koloni i "Indonesiens övärld", Boltholm kallad. Ön kunde ha varit Australien. Han fick aldrig de svenska fartygen, allt gick i stöpet, krig utbröt med Ryssland så Gustav III behövde alla sina skepp. Men hur hade det gått med Australien som den svenska kolonin Boltholm?
Förmodligen som med engelsmännen där. Allt förändrades i mitten av 1800-talet då guldrushen kom och Australiens befolkning tredubblades på tio år.
När det var som rushigast fördes två ton guld i veckan in till statsbanken i delstaten Victoria.


Urinvånarnas, aborginernas, kamp för rättvisa har fortsatt fram till modern tid. Så sent som 2008 bad den australiska regeringen för första gången om ursäkt för alla grymheter som begåtts mot landets urinvånare, som nu är knappt 3 procent av landets nära 30 miljoner invånare.

Besökets fokus hade lagts på miljö och klimat, Victorias hjärteämnen.



Victoria och Daniel hade en härlig tid "Down under",  för där var det högsommar med temperaturer runt 30 grader.

Underlag: Herman Lindqvist





























































 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar