tisdag 3 oktober 2023

DOLLY PARTON

 


Låt oss presentera en världsartist som fyllt 77 år (hon är jämngammal med vår kung) och fortfarande toppar många listor: DOLLY PARTON.

BILDEN AV HENNE
Dolly har avböjt flera erbjudande att posera för tidningen Playboy. Associationen mellan Dolly och hennes framträdande byst illustreras med att det klonade fåret Dolly namngavs efter henne, eftersom fåret var klonat med celler från en tackas juver.
Dolly har med självdistans ofta skämtat om sitt utseende och sina plastikkirurgiska ingrepp: "Det krävs mycket pengar för att kunna se så billig ut ".

BIOGRAFI
Dolly Rebecca Parton, född den 19 januari 1946 i Pittman Center , Tennessee. Inom countrymusiken är hon verksam som sångerska, låtskrivare, instrumentalist och producent. Hon kan spela gitarr, banjo, cittra, piano och munspel. Hon sjunger Bluegrass, Country och Countrypop.
Hon är en av världens mest produktiva låtskrivare och har skrivit och registrerat över 3000 låtar,
25 av dessa har placerat sig på första plats på Billboards countrymusiklista.

TIDIGA ÅR
Dolly föddes i en enrums timmerstuga alldeles vid stranden av Pigeon river. Hon växte upp i en fattig familj i ett enkelt hem utan elektricitet och med utedass. Hennes föräldrar var Avie Lee Caroline (1923-2003) och Robert Lee Parton (1921-2000). Han var inte läskunnig men försörjde ändå sin stora familj med lönearbete. Dolly är det fjärde av tolv syskon, sex bröder och sex systrar.


GENOMBROTTET
Hon gjorde scendebut redan som trettonåring med låten "Puppy Love."
Under åren 1967-1974 medverkade hon i The Porter Wagoner Show men det skulle dröja till 1973 innan hon fick sitt stora genombrott med låten "Jolene." Sedan dess har hon fortsatt att skriva sin musik själv. Hennes uppväxt och kärleken till Tennessee återspeglas i många av hennes låtar som "My Tennessee Mountain Home" och "Coat of Many Colours." Den starka kristna traditionen, som är en del av hennes uppfostran, har gjort starka intryck på Dolly som person och på hennes musik.
Hon brukar säga: "Den enda bok jag såg före skolan var Bibeln."


FRAMGÅNGAR
Dolly Parton har mottagit tio Grammy Awards, med totalt 49 nomineringar, däribland deras Lifetime Achievement Award. 1999 blev hon invald i Country Music Hall of Fame. Hon tillhör en liten skara artister som har nominerats till minst en Oscar, en Grammy, en Tony Award och en Emmy Award. Hon har även medverkat i ett flertal filmer. Dolly Parton är också känd för sin säregna sångröst och för sin humor och inte minst för sin generositet. Sedan 80-talet har hon bland mycket annat donerat miljoner dollar till  forskning runt Corona-pandemin. Asteroiden 10731 är uppkallad efter henne.
År 1983 spelade hon in låten "Islands in the stream" med countrysångaren Kenny Rogers. Låten kom att bli en av de mest framgångsrika duetter som spelats in och kom etta både på den amerikanska Billboardlistan och nådde höga placeringar även i  Europeiska länder där annars countrymusiken haft svårt att slå igenom.

PRIVATLIVET
Den 30 maj 1966 gifte sig Dolly Parton som tjugoåring med Carl Thomas Dean, född 1942. Se nedan. Paret har inga barn. De förnyade sina löften 2016 då de varit gifta i 50 år.



SENARE ÅR
Dolly har skapat nöjesfältet Dollywood, som är uppbyggt runt timmerstugan i Pigeon Forks. Det är den näst populäraste turistanläggningen i Tennessee, med 2,2 miljoner besökare årligen. Se nedan.
Hon har två gånger erbjudits Presidentens frihetsmedalj, 2020 av Donald Trump och 2021 av Joe Biden. Men hon har tackat nej båda gångerna, bland annat med hänvisning till att det skulle kunna tolkas politiskt.



Underlag: Wikipedia mm




















































































































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar