måndag 9 oktober 2023

HAMAS VILL INTE HA FRED

 


Jag gick ut och såg "ett hav av kroppar. Inne i Sderot längs med vägarna, överallt en massa kroppar." Det berättar ett ögonvittne för SVT.
Bilderna från staden, också bekräftade av New York Times, är djupt obehagliga. På en bild syns flera döda vid en busshållplats invid en lekskola.
Palestinierna lever i hemska förhållanden i Gaza och i flyktinglägren i närområdet. Men den massaker Hamas har utfört är inte ett uttryck för en frihetskamp, utan för tankarna till Rysslands illdåd på platser som Butja. Det här är terror med civila som huvudmål.
Åtminstone 600 israeler har dödats och 1400 skadats, de flesta civila, enligt rapporter på söndagseftermiddagen.
Så är också Hamas en terrororganisation, stämplad så av både USA och EU. Gruppen har inte palestiniernas frihet för ögonen. Den kämpar för Israels utplåning och för att hålla just palestinierna i sitt grepp. I ett och ett halvt decennium har den förtryckt befolkningen i Gaza. Dissidenter fängslas, torteras och mördas.

En demokratisk stat, som den israeliska, har inte bara rätten att svara på terrorattacker: Det är deras skyldighet att försvara sina medborgares säkerhet och försäkra sig om att inte nya attacker sker.
Samtidigt kan Hamas hänsynslöshet aldrig bli en ursäkt för att ge igen med samma mynt.


Israel måste visa återhållsamhet, göra allt för att civila inte ska skadas.
Det vet också Hamas som gömmer sina kommandon och vapen bland civilbefolkningen.
På söndagen rapporterades att minst 300 palestinier dödats det senaste dygnet. Bland dem finns många civila. De sörjs inte av Hamas. Dess ledare vet att blodsutgjutelse - och den ömsesidiga misstro och avsky som följer - är vad som ger Hamas livsluft och makt.

Underlag: Martin Liby Troein, ledarskribent DN.















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar