tisdag 17 oktober 2023

HAMAS FRAMGÅNG BLIR DESS FALL


 Hamas framgång kan bli dess fall, konstaterade DN:s korrespondent Nathan Shachar efter förra helgens skoningslösa terrorattacker .
Självklart väntade sig Hamas ett militärt svar av Israel. Gazabornas lidande skulle ge näring åt den egna rörelsen, försvåra Israels kontakter med andra stater i regionen och stoppa den normalisering av relationerna med Saudiarabien som förhandlats under sommaren.
Men det är tveksamt om det var just en markinvasion Hamas ville provocera fram. Rörelsen har i Gaza sin egen förtryckarregim. Den har Israel försökt binda in och kontrollera - nu tänker man i stället slita upp den helt.
Med sina avskyvärda dåd har Hamas satt en sten i rullning, som man inte kontrollerar.

Det syns bortom Gaza. Libanons Hizbollah-milis, militärt mycket starkare än Hamas, har deklarerat att en israelisk gränsinvasion kan utlösa ett svar. Iran, som stöder både Hamas och Hizbollah, har satt militären i högsta beredskap och Teheran ska vara berett att ge Hizbollah grönt ljus för att ge sig in.
USA har den gångna veckan flyttat inte ett utan två hangarfartyg till östra Medelhavet. Syftet är att avskräcka Hizbollah och Iran från att agera. Men det har i praktiken också förbundit USA att ingripa om de gör det.
Det är en oerhört riskfylld situation - och nöjda över detta lär egentligen bara Ryssland och Kina vara. Amerikansk ammunition skickas till Israel i stället för Ukraina. USA:s blick riktas mot Mellanöstern och Europa i stället för Stilla havet.
För det är svårt att se att vare sig Hizbollah eller Hamas skulle gynnas av en vidgad konflikt.
Militärt är USA och Israel starkare, Irans regim sitter inte jättestabilt, USA och Israel vill definitivt inte se en eskalering.
Men krisen håller på att få sin egen farliga dynamik.

Underlag: Martin Liby Troein, ledarskribent DN.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar