söndag 1 oktober 2023

TRAGIKEN I MONACO


 En förbannelse sägs vila över släkten Grimaldi och furstehuset i Monaco. Det hela kan spåras över 700 år bakåt i tiden, till 1200-talet.
År 1217 landsteg en piratarmé vid klippan i Monaco där furstehuset nu ligger. Piratarmén leddes av en figur klädd i munkkläder. Det var Fransesco Grimaldi, kallad "den sluge" eller "den illvillige". Detta är första gången en Grimaldi hamnar i furstehuset i Monaco. Han titulerades då Seigneur. Legenden gör gällande att denne Fransesco Grimaldi på 1200-talet tog livet av en man och det var då familjen Grimaldi fick en förbannelse över sig.
Enligt en annan legend skulle landets förste egentliga furste, Rainier, ha kidnappat och förgripit sig på en ung kvinna som senare anklagats som häxa. Innan hon dog skall hon ha nedkallat en förbannelse över familjen: "Ingen i familjen Grimaldi ska bli lycklig i kärlek och äktenskap".

Vi fascineras ju av Monaco och den förbannelse som vilar där. Det lilla furstendömet har kantats av död, tragedier, okända barn och otrohetsaffärer. Många glömmer aldrig den där dagen i september 1982. Bilen med prinsessan Grace och dottern Stephanie gick av vägen utanför Monaco. Dagen efter olyckan avled prinsessan Grace till följd av en hjärnblödning och en hel värld sörjde. Grace och senare prinsessan Diana, gick samma död till mötes, de är fortfarande världens mest ikoniska prinsessor.


Grace Kelly var en av Hollywoods största stjärnor, innan hon 1956 gifte sig med furst Rainier III av Monaco. Efter dödsolyckan i Monaco pratade alla om den förbannelse som vilat över familjen Grimaldi, och de har fått rätt.

Sedan dess har det mesta gått snett i det lilla furstendömet. De som var med på Alberts och Charlenes bröllop kunde redan då ana att detta kommer att sluta illa. Det skulle bli världens mest romantiska bröllop, men i stället kom fokus att hamna på hur bruden försökte fly före bröllopet. Vissa påstod att hon lyckades, men blev kidnappad på flygplatsen i Nice men tvingades tillbaka. De som var där glömmer aldrig brudens tårar på trappan till kapellet när hon kom ut.

Åren innan Albert träffade Charlene var han något av en playboy. Med tidigare OS-simmerskan Charlene hoppades alla att det skulle bli annorlunda - nu skulle det bli ett lyckligt slut på förbannelsen. Men det har blivit tvärt om.
Dagligen spekulerar media i Europa om deras relation. Men Charlene har flytt Monaco och deras relation är över sedan länge.
De som trodde att tårarna på kyrktrappan var av glädje inser i dag att de i själva verket var av sorg.


Släkten Grimaldi är känd i Italien sedan 1100-talet. Den kommer ursprungligen från Genua. Familjen Grimaldi har styrt i Monaco sedan 1497 men utslocknade på manssidan och ersattes då genom giftermål av huset Goyon de Matignon (1689-1751), som övertog Grimaldis släktvapen (se ovan). Även denna släkt utslocknade och ersattes av släkten Polignac 1920 (med bibehållet släktvapen). Dessa regerar nu i Monaco under namnet Grimaldi.

Furstinnan Charlene  har nu lämnat Monaco och bosatt sig i Schweiz, och tänker inte, såvitt vi vet, flytta tillbaka till furstepalatset. En skilsmässa är för närvarande inte möjlig i katolska Monaco. Barnen blir kvar i Monaco men hon får träffa dem om somrarna. Hennes underhåll uppges vara 140 miljoner kronor årligen.

Underlag: Massmedia och Wikipedia.




























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar