torsdag 10 juni 2021

BLOGGRED TYCKER TILL



 BLOGGREDAKTÖREN TYCKER TILL

FBI och Europol rycker ut

Det internationella tillslaget mot den välorganiserade brottsligheten har lett till att 800 kriminella frihetsberövats världen över, 155 av dem i Sverige. FBI och Europol har rensat upp ordentligt i de kriminella nätverken, Sverige var ett av de mest utsatta länderna. Arbetsmetoden, avlyssning av avkodad data- och teletrafik strider mot svensk lag men hyllas av svenska politiker och polis. Frågan är hur länge det skall dröja innan riksdagen tar mod till sig och stiftar de lagar som krävs, eller skall vi även i fortsättningen behöva lita på andra.

En kort tid kan de misstänkta hållas inlåsta. Alla nekar naturligtvis till all inblandning i brottslig verksamhet. Beroende på bevisläget måste nu åklagarna anhålla eller släppa misstänkta. Sedan väntar den tragikomiska föreställningen med domstolsförhandlingar, dyra advokater, domar och frikännanden och överklaganden. De släppta kan övergå till sin brottsliga verksamhet.

Bloggredaktionen är av den uppfattningen att alla misstänkta som släppts på grund av svag bevisning i det här speciella fallet, och även framledes vid snarlika mål, skall tvingas bära fotboja, så länge det finns minsta misstanke om att vederbörande bedriver brottslig verksamhet. Det får ta den tid som behövs. Med fotbojor krävs anmälningsplikt hos polis. Bärarens läge kan följas med GPS-teknik.


En fotboja är ganska diskret och inte särskilt störande för bäraren. Den syns knappast om bäraren har långbyxor.

SALTKRÅKAN I REPRIS


Enligt tidningsuppgifter planerar SVT på att göra en nyinspelning av Saltkråkan, den gamla klassiska TV-serien. Man måste ju fråga sig om idétorkan är total numera inom  SVT. Spela gärna in en ny familjefilm i skärgårdsmiljö, men varför måste man åka snålskjuts på gamla Saltkråkan? Låt den TV-klassikern vara i fred.

Ulf Brunnberg har visat stor upprördhet (SVT:s Mötet 7/6) över SVT:s planer att modernisera en gammal klassiker: "Tjorven blir väl en hen, och så skall det vara en massa mörkhyade karaktärer förstås, med vattenscooter och ipads, fastän det är ute i skärgården och alla vet att de där nya svenskarna inte kan simma, att de i verkligen inte ens vill lära sig". Han fortsätter: "Det är inte bara Saltkråkan det handlar om, större värden än så står på spel. Det är som ett domino-spel, när en bit rasar fortsätter det att rasa. Sverige är i ett jävla förfall".

Lisa Magnusson i DN förfasar sig över Ulf Brunnbergs inställning och gör dessvärre allt i en artikel i DN 9 juni, för att förlöjliga honom och hans uttalande. Må väl vara att Brunnberg tagit till i överkant men bloggredaktören delar uppfattningen att SVT borde ägna sig åt annat än att plagiera gamla TV-klassiker och i stället ägna sig åt att leta fram idéer till andra familjefilmer, kanske rent av i skärgårdsmiljö. Är det dags att modernisera Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga också?

FÖRSVARSMAKTEN BÖR STÖTTA POLISEN

Det har på senare tid framförts önskemål om att Försvaret skall vara berett att stötta polisen i jakten på förbrytarligorna. Kanske har polisens behov av stöttning minskat efter de senaste dagarnas avslöjanden från FBI och Europol. Vilket bistånd polisen skulle behöva från Försvarsmakten är oklart.

Försvaret utbildar militärpoliser. Dessa är emellertid avsedda att verka inom Försvarsmakten, inte gentemot det civila samhället. Det är polisens uppgift. Att försvarets personal skulle medverka i bekämpningen av kriminella organisationer är svårt att tänka sig. Det har hänt att militär personal har medverkat för trafikdirigering vid större evenemang som till exempel flygdagar och kanske också för att hålla ordning vid sådana tillfällen. Polisens normala samarbetspartner vid gränserna, till sjöss och vid flygplatserna är ju tullmyndigheten. Det vore olyckligt, inte minst från demokratiska utgångspunkter, om försvaret stadigvarande skulle ges uppgifter tillsammans med polisen.

















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar