onsdag 9 juni 2021

TYSK VALRYSARE 26 SEPTEMBER



Delstatsvalet i tyska Sachsen-Anholt gick av stapeln i söndags och det var det sista delstatsvalet före förbundsdagsvalet  26 september i år.
Sachsen-Anholt är delstaten väster Brandenburg och Berlin. Delstaten låg tidigare i DDR. Antalet invånare är ca 2,5 miljoner och huvudstaden är Magdeburg.


Valresultatet som public-servicebolaget ZDF publicerade i söndags såg ut så här, fjolårsresultatet inom parentes:

Kristdemokraterna. CDU                                    37,1 %  (+7,4)
Högernationalisterna. AfD                                  20,8 %  (-3,4)
Vänstern. Die Linke.                                             11 %     (-5,3)
Socialdemokraterna. SPD                                     8,4 %   (-2,2)
Miljöpartiet. De gröna                                           5,9 %    (+0,8)
Liberalerna.. FDP                                                  6,4 %    (+1,6)

Kristdemokraterna. CDU/CSU. Ledare: Armin Laschet


CSU är CDU:s systerparti i Bayern. CDU är Tysklands mest framgångsrika parti efter kriget. Partiet har lett landet i 20 år av 72 möjliga. CDU har dock minskat i stöd sedan förra mätningen i februari, men ökade rejält vid det här valet. Lascher anses  vara pålitlig men tråkig.

Alternativ för Tyskland. AfD. Ledare: Alexander Gauland


Gauland är advokat till yrket. Partiet bildades 2013 och fick in sin första ledamot i Förbundsdagen 2017. Partiet är ett populistiskt högerparti som tycks vrida sig alltmer åt höger. Partiet är mot all invandring och de är skeptiska till EU:s allt större inflytande. Partiet beskylls i den tyska debatten för att vara nazistiskt, dvs antisemitiskt och allmänt rasistiskt.

Vänstern. Die Linke  Ledare: Janine Wissler


Partiet har tagit över efter Östtysklands gamla kommunistparti men har påverkats starkt av socialdemokraterna SPD. Partiet är ett vänsterorienterat populistparti, men är populärast i de  gamla DDR-staterna.

Socialdemokraterna. SPD   Ledare: Olaf Scholz


Ett center/vänsterparti i opposition. SPD har sina rötter tillbaka till Weimarrepubliken eller längre. SPD är det enda parti som lett  Tyskland tillsammans med CDU, men i likhet med många andra socialdemokratiska partier är det på tillbakagång. Partiet har ingått i den så kallade stora koalitionen "GoKo" (Grosse Koalition) sedan 2013, CDU/CSU, SPD och de gröna. Han har varit finansminister åt Agneta Merkel och hennes ställföreträdare.

Miljöpartiet. De gröna  Ledare: Annelena Baerbock


De gröna är avsevärt mera potenta än miljöpartier/De gröna i andra länder. Det tyska valsystemet garanterar de gröna plats i Förbundsdagen. Vi skall titta närmare på det tyska valsystemet lite längre fram, närmare valdagen. 1998 - 2005 har de lett Tyskland tillsammans med Gerhard Schröder SPD.
Hon anses vara en frisk fläkt, avsevärt trevligare än Armin Laschet.

Liberalerna. FDP   Ledare: Christian Lindner


Partiet är ett center/högerparti i opposition. Det är mindre kulturellt konservativt än CDU. Har varit i koalition med CDU och SPD 2009 - 2013. 

Tyska valtaktiker räknar nu efter delstatsvalet i Sachsen-Anholt på tänkbara koalitioner med utgångspunkt i röstetalen efter det valet. Inget parti tycks vara i närheten av en egen majoritet, det är koalitioner som gäller.
Den mest framgångsrika koalitionen tycks vara: CDU/CSU + SPD + de Gröna. Den kombinationen kan ge en majoritet på ca 64 %. Byter man ut SPD i den koalitionen mot FDP ger det ca 60 %.

Efter det här delstatsvalet startar kampanjerna inför förbundsdagsvalet i höst. Vissa politiker i  Berlin börjar kanske redan nu bita på naglarna. CDU borde känna sig lugna, men för de Gröna och SPD kan det bli knepigare. Högernationalisterna blev näst största parti i Sachsen-Anholt. Många är rädda för att de skall bli ännu starkare. De är starkast i de forna öststaterna, de Gröna är starkast västerut.
Agneta Merkel går inte att övertala, nu vill hon dra sig tillbaka efter välförrättat värv.
Valet i höst tycks kunna bli en riktig rysare.

Underlag: Massmedia








































 












 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar