tisdag 22 juni 2021

NOOSHI DADGOSTAR


 NOOSHI DADGOSTARS VÄG TILL SVERIGES RIKSDAG

Hennes föräldrar lyckades ta sig från förtrycket i Iran och hamnade efter en besvärlig flykt på en flyktingförläggning i skånska Perstorp. Där föddes hon 1985 och fick namnet Mehmoosh som snabbt ändrades till Nooshi. Svenska fick hon lära sig att tala på förskolan. Familjen flyttade efter en tid till Göteborg där hon växte upp. Där fick föräldrarna arbete, men familjen hade det mycket fattigt. Föräldrarna lyckades få en bostad men tvingades flytta flera gånger sedan lägenheterna moderniserats och hyrorna chockhöjts. Föräldrarna var uppenbarligen ambitiösa, mamman påbörjade sjuksköterskeutbildning och dottern fick en ordnad skolgång och redan som 14-åring blev hon medlem i vänsterpartiets ungdomsorganisation Ung Vänster.
I 20-årsåldern flyttade Nooshi till Stockholm och Botkyrka söder om staden. Under alla år var hon djupt engagerad i vänsterpartiets politik.

Alla partiledningar är ständigt på spaning efter nya talanger att lyfta fram och coacha.
V-ledningen fick upp ögonen för en ung kommunalpolitiker i Botkyrka för ungefär 10 år sedan.
Den socialdemokratiska kommunledningen tänkte sälja ut allmännyttans hyreslägenheter i Alby till en privat hyresvärd. Då ingrep Nooshi Dadgostar. En proteströrelse på gräsrotsnivå tog fart. I vänsterpartiets Nooshi Dadgostar fann man en slagfärdig företrädare. En som var med beskriver henne som som länken emellan gatan och parlamentet, den som både kunde formulera sig i talarstolen och samla namnunderskrifter utanför tunnelbanan.

Drivkraften i hennes agerande kunde hon hitta i barndomsminnen, något som hon också tagit upp i presskonferenser de senaste dagarna.
Insatserna i Alby pekade mot större uppgifter än kommunalpolitiken. Efter valet 2014 tog hon plats i riksdagen. Hon fick snart en roll i budgetsamarbetet, som Vänsterpartiet då hade med Stefan Löfvens S-MP-regering. Och hon blev bostadspolitisk talesperson.

2016 fick Dadgostar uppgiften att lansera partiets förslag om statliga topplån för att stimulera bostadsbyggandet. En belåten partikamrat sade då: "Hon är en kombination av Che Guevara och en juridikprofessor". Därefter fick hon i uppdrag av Löfvenregeringen att leda en statlig utredning inom bostadspolitiken. Ett förtroende som inte många vänsterpartister har visats.

Nooshi Dadgostar väljs till partiledare för vänsterpartiet 31 okt 2020. Avtackas här av företrädaren Jonas Sjöstedt.

När Vänsterpartiet släppte fram Stefan Löfven som statsminister drog Jonas Sjöstedt upp två röda linjer. Den ena gällde arbetsrätten och den andra hyresmarknaden. Frågan om arbetsrätten har blivit komplicerad sedan många inom facket tackat ja. Återstår frågan om hyresrätterna och det är här Dagostars politiska karriär har tagit rejäl fart.
Men det finns också en djupare ideologisk botten i Nooshi Dagostars strid med regeringen. Ett av Jonas Sjöstedts stora mål var att visa att inga band finns kvar mellan v-partiet och den gamla kommunismen. Nooshi kan bygga vidare på detta. Men i hennes nya strategi ligger också att man fäster mindre vikt  vid framtidsvisionen om det klasslösa samhället. Socialismen kan genomföras och tillämpas här och nu inom alla delar av samhället.
I stället för att sätta upp avlägsna mål handlar det om stridbara mål i dagsaktuella frågor, hyresmarknaden är en sådan. Pragmatism grundad på ideologiska ställningstaganden är vänstersidans ledord inför framtiden.

Underlag. Wikipedia och Hans Rosén, DN

















  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar